ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΕΘ : 81 χρόνια  ευημερίας
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΘ : 81 χρόνια ευημερίας

Η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1925 και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο (με εξαίρεση μια περίοδο 11 χρόνων, όταν η λειτουργία της διεκόπη εξαιτίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου).

Η Έκθεση ιδρύθηκε, με στόχο να δίνει την δυνατότητα στους  παραγωγούς και εμπόρους να γνωρίζονται μεταξύ τους, να κάνουν επαφές και να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες. Με την πάροδο δεκαετιών, η έκθεση δεν έγινε μόνο ένα διεθνές γεγονός, αλλά και ένα βήμα, από το οποίο δίνεται η ευκαιρία στους πολιτικούς να παρουσιάζουν τα πολιτικά και οικονομικά τους προγράμματα.    

Πνευματικός πατέρας της διοργάνωσης ήταν ο βουλευτής Νικόλαος Γερμανός. Η επιλογή της Θεσσαλονίκης, για την διοργάνωση της έκθεσης ήταν εξαιρετικά επιτυχής, καθώς η πόλη υπήρξε  από παλαιοτάτων χρόνων το σταυροδρόμι των εμπορικών δρόμων του διεθνούς εμπορίου και μια ιδανική τοποθεσία για να προωθούνται τα ελληνικά προϊόντα προς την Ευρώπη  και τα Βαλκάνια.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1926, την ημέρα του Αγίου Διονυσίου στο πεδίον του Άρεως. Ευθύς εξαρχής απόκτησε τον χαρακτήρα της έκθεσης πωλήσεων. Στα περίπτερα των διαφόρων χωρών εκτίθονταν μόνο δείγματα προϊόντων της ελαφριάς βιομηχανίας και της βιομηχανίας τροφίμων, συγκεκριμένα υφάσματα, υποδήματα, είδη διατροφής, κρασιά, καπνά ενώ σε ένα περίπτερο είχαν εκτεθεί και καρπούζια!     

Το 1926 ανατέθηκε στον διακεκριμένο αρχιτέκτονα της ΡΣΦΣΡ, Κονσταντίν Μέλνικοφ, ο οποίος ηγείτο της τάσης του avant garde (πρωτοπορίας) στην σοβιετική αρχιτεκτονική, να σχεδιάσει το περίπτερο της ΕΣΣΔ για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, η κατασκευή αυτή δεν υπάρχει σήμερα. Το περίπτερο αυτό ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μεγαλοπρεπή στην φθινοπωρινή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Κάποιοι ακτιβιστές μάλιστα υποστηρίζουν σήμερα ότι το περίπτερο αυτό πρέπει να κατασκευαστεί εκ νέου. 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Το 1929 η Έκθεση έγινε διεθνής. Πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στη Θεσσαλονίκη είχαν διοργανωθεί 14 εκθέσεις. Η 15η άρχισε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1940, αλλά δεν ολοκληρώθηκε, καθώς άρχισε ο πόλεμος με την Ιταλία. Τα γεγονότα εξελίχθηκαν με τέτοια ταχύτητα που πολλοί εκθέτες δεν πρόφτασαν μάλιστα να πάρουν τα προϊόντα τους.

Κατά την διάρκεια του πολέμου καταστράφηκαν όλες σχεδόν οι υποδομές της και απαιτήθηκαν μεγάλα κονδύλια για να μπορέσει η περίφημη αυτή έκθεση της Θεσσαλονίκης να ξαναλειτουργήσει. Το 1951 η έκθεση ξαναλειτούργησε. Όμως τότε μπόρεσαν να συμμετάσχουν μόνο εκθέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γιουγκοσλαβία. Ήδη όμως το 1957, εκθεσιακά περίπτερα στην έκθεση είχαν μισθώσει 15 κράτη και έκτοτε, κάθε χρόνο, ο αριθμός των εκθετών αυξάνονταν σταθερά.    

Φέτος στην 81η Διεθνή  Έκθεση Θεσσαλονίκης η Ρωσία είναι η τιμώμενη χώρα. Στο ρωσικό περίπτερο  με τον αριθμό 16, εκτίθενται  βιομηχανικά προϊόντα, παρουσιάζονται οι τελευταίες τεχνολογικές εφαρμογές  και υψηλής τεχνολογίας προγράμματα που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς, από τον ενεργειακό έως τον τομέα της αγροτικής οικονομίας. Στον ίδιο χώρο πολλές μεγάλες ρωσικές εταιρείες παρουσιάζουν τα επιτεύγματα τους και τις δυνατότητες που διαθέτουν. Μεταξύ των εταιρειών αυτών που εκπροσωπούνται στην έκθεση είναι η Gazprom,οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, η Rostech, ενώ στην έκθεση εκπροσωπούνται και περιφέρειες της Ρωσίας, όπως η Δημοκρατία του Ταταρστάν η περιοχή της Σταυρούπολης, του Νοβοσιμπίρσκ και του Εκεταρίνεμπουργκ. 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Στο εκθεσιακό χώρο της Σταυρούπολης (που είναι ένας από τους μεγαλύτερους του ρωσικού περιπτέρου με 64 τμ) παρουσιάζονται οι τουριστικές δυνατότητες όπως και οι δυνατότητες στον τομέα του ιαματικού και θεραπευτικού τουρισμού. Παράλληλα στην έκθεση εκπροσωπούνται οι εταιρείες εμφιαλώσεως μεταλλικού νερού «Elita-Mineral group» «Akva-white». Η ΑΕ «Μαγιά Μετστά» παρουσίασε στην  έκθεση 43 είδη μπαχαρικών, ενώ η γνωστή εταιρεία αρτοσκευμασμάτων «Εργοστάσιο αρτοσκευασμάτων Γκεόργκιεφσκι» παρουσίασε τα περίφημα καρβέλια ψωμιού που παρασκευάζει. Τα προϊόντα τους παρουσίασαν στους επισκέπτες της έκθεσης και οι  μεγάλες εταιρείες ζυμαρικών  της περιοχής της Σταυρούπολης «Πετρόφσκιε νίβι» «Γκεο-Πραστόρ» «Η Κορόνα της Σταυρούπολης». Ξεχώρισε επίσης με τις εκλεπτυσμένες γεύσεις των προϊόντων της και η εταιρεία προϊόντων ζαχαροπλαστικής «Σοκολέντ».

Τέλος πρέπει να πούμε ότι ένα ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν στην έκθεση με τις εμφανίσεις τους τα μέλη του συγκροτήματος «Βεσελούχα» που συμμετείχαν στην ρωσική αντιπροσωπεία που εκπροσώπησε την Ρωσία στην Ελλάδα.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr