ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρώσοι και Ιάπωνες φυσικοί «φρέναραν» το φως

Επιστήμονες του Κρατικού πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας μαζί με ιάπωνες συναδέλφους τους, έμαθαν σχεδόν στιγμιαία να αλλάζουν την πόλωση φωτός και να μειώνουν την ταχύτητα του κατά δέκα φορές, κάτι  που θα  βοηθήσει στην δημιουργία των κβαντικών υπολογιστών, οθόνων υψηλής ευκρίνειας και νέων κυκλωμάτων που χρησιμοποιούνται στους υπολογιστές, αναφέρεται στο άρθρο του περιοδικού  Physical Review Applied.

«Εργαζόμαστε από κοινού με τον καθηγητή Ινοουέ εδώ και χρόνια, και σ' αυτό το διάστημα των δεκαπέντε ετών μάθαμε πολλά καινούργια πράγματα γι' αυτές τις εκπληκτικές νανοδομές. Στα πειράματα που κάναμε χρησιμοποιώντας πραγματικούς κρυστάλλους, πετύχαμε να κάνουμε το φως να εξέρχεται περίπου δέκα φορές πιο αργά, σε σχέση με την ταχύτητα με την οποία θα προχωρούσε απλώς στον αέρα», λέει η Τατιάνα Ντόλγκοβα, φυσικός στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας.      

Η Ντόλγκοβα, οι συνάδελφοι της στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας και φυσικοί από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Τοϊχάσι (της Ιαπωνίας), πέτυχαν ένα τέτοιο αποτέλεσμα χάρη στους λεγόμενους  μαγνητοφωτονικούς κρυστάλλους, που είναι ιδιαίτερες δομές που αλληλεπιδρούν με ιδιαίτερο τρόπο με το φως, μεταβάλλοντας την πόλωση του, τη ταχύτητα με την οποία κινείται  και μια σειρά άλλες παραμέτρους.   

Αξιοποιώντας το αποτέλεσμα αυτό οι φυσικοί του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, κατάφεραν η επιφάνεια της πόλωσης του «αργού» φωτός να αλλάζει τόσο γρήγορα, που να μπορεί να διακρίνει κανείς τις αλλαγές ακόμη και με υπερβραχείς παλμούς λέιζερ μήκους 200 φεμτοδευτερολέπτων (το  φεμτοδευτερόλεπτο είναι ένα εκατομμυριοστό  του νανοδευτερολέπτου).

Όπως παραδέχονται οι επιστήμονες, προς το παρόν το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία των σουπερ υπολογιστών, εξαιτίας  της ελάχιστης ισχύος που διαθέτει, ωστόσο οι περιορισμοί αυτοί δεν είναι ουσιώδεις. Κατ αυτόν τον τρόπο οι ρώσοι φυσικοί έδειξαν ότι η υπερταχεία κωδικοποίηση του φωτός σε μαγνητοφωτονικούς κρυστάλλους  είναι δυνατή και υπερβαίνει τις καλές προοπτικές.

Πηγή:  www.ria.ru