ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διεθνές ενδιαφέρον για το ελληνικό φασματόμετρο GeoMarea
© Δρ. Διονύσης Πατήρης
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεθνές ενδιαφέρον για το ελληνικό φασματόμετρο GeoMarea

Το όνομά του είναι GeoMarea και έχει το μέγεθος ενός μπουκαλιού νερού. Είναι καινοτόμο, μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως, με εφαρμογές εξαιρετικά χρήσιμες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, περιζήτητο ήδη, πριν βγει στην παραγωγή. Η ανάπτυξή του "στέλνει" και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι οι Έλληνες ερευνητές μπορούν να ανακαλύψουν, να καινοτομήσουν, να διακριθούν μένοντας στη χώρα τους, έχοντας μάλιστα στο πλευρό τους επιστήμονες από καταξιωμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Το GeoMarea είναι ένας υποθαλάσσιος αισθητήρας, που ανιχνεύει τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε θαλάσσια συστήματα, λίμνες και ποτάμια. Η καινοτομία του, που το καθιστά μοναδικό και άκρως ανταγωνιστικό στην αγορά των φασματόμετρων είναι ότι μπορεί να διαχωρίσει την τεχνητή από τη φυσική ραδιενέργεια.

"No false alarm"

Σε… απλά "ελληνικά" το GeoMarea εγγυάται ότι όταν το σύστημα θα "χτυπήσει κόκκινο" για υπέρβαση του ορίου ραδιενέργειας στο νερό, δε θα είναι λάθος συναγερμός, π.χ. επειδή έβρεξε και αυξήθηκαν οι ραδιενεργές ουσίες, που απαντώνται στη φύση.Έτσι το σύστημα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση πολιτικής και λήψης αποφάσεων που αφορούν την ακτινοπροστασία, στη συνεχή παρακολούθηση και έγκαιρη προειδοποίηση σε θαλάσσιες ζώνες όπου υπάρχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις, στην παρακολούθηση των επιπέδων ραδιενέργειας στο βυθό της θάλασσας σε περιοχές με βιομηχανική δραστηριότητα (τσιμέντο, λιπάσματα, πετρέλαιο, ορυκτά, ορυχεία, μονάδες αφαλάτωσης), στην παρακολούθηση των ενεργειακών πόρων της φυσικής ραδιενέργειας, σε έρευνες υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο περιβάλλον, ακόμη και στην μετεωρολογία, ποσοτικοποιώντας το νερό της βροχής.

"Γενικώς τα φασματόμετρα, που μετρούν μέσα στο νερό, δεν έχουν αυτή την ικανότητα διάκρισης της φυσικής και τεχνητής ραδιενέργειας. Το Geomarea λειτουργεί άμεσα στο θαλάσσιο περιβάλλον, ό,τι αλλάξει, ό,τι κινηθεί, ό,τι μεταβληθεί σε δυναμικό περιβάλλον μπορεί να το καταγραφεί", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o Δρ. Διονύσης Πατήρης, ερευνητής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του εποπτευόμενου από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). "Υπάρχουν παγκοσμίως πολλά συστήματα, αυτό που αναπτύξαμε όμως διαθέτει πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά διακριτικής ανιχνευτικής ικανότητας, αυτό είναι το σημαντικό πλεονέκτημα του", εξηγεί.

© Δρ. Διονύσης Πατήρης

"Made in Greece, με τεχνογνωσία και από την Κίνα"

Το GeoMarea ολοκληρώθηκε μόλις πριν από ενάμιση μήνα. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη ΔΕΘ, στον χώρο έκθεσης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, μέσω της οποίας το εγχείρημα είχε εξασφαλίσει και την χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα για την Έρευνα και Ανάπτυξη του Φασματόμετρου Μέτρησης Χαμηλών Επιπέδων Ραδιενέργειας συνεργάστηκαν το ΕΛΚΕΘΕ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Εταιρεία ΙΤΟ ΕΠΕ και το κινεζικό Πανεπιστήμιο Τsinghua, καθώς το πρόγραμμα υλοποιήθηκε, στο πλαίσιο των διακρατικών συνεργασιών Έρευνας και Τεχνολογίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

"Ενδιαφέρον από Διεθνείς Οργανισμούς"

Σε ό,τι αφορά τις πρακτικές εφαρμογές του GeoMarea ο κ.Πατήρης γνωστοποίησε ότι "το έχουμε λειτουργήσει για πειραματικούς και λόγους ανάπτυξης σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές (Λαύριο, Ανάβυσσο), όχι όμως ακόμη για λόγους ραδιοπροστασίας", και στην τρέχουσα φάση προχωρά η "εμπορευματοποίηση του ανιχνευτή από την ΙΤΟ ΕΠΕ και ευελπιστούμε ότι από το 2017 και έπειτα θα ξεκινήσει η προώθησή του". Διευκρίνισε μάλιστα ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί που σχετίζονται με την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και την ραδιοπροστασία, καθώς και οι εταιρείες που λειτουργούν εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, αλλά και ακαδημαϊκά ιδρύματα και ινστιτούτα για ερευνητικούς λόγους, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το GeoMarea.

Στο πλαίσιο του έργου, η ελληνική ΙΤΟ θα επιδιώξει τη σύναψη συμφωνίας με κινεζική επιχείρηση για την προώθηση του GeoMarea στην αγορά της Κίνας, καθώς και για την περαιτέρω βιομηχανοποίηση του συστήματος.

Σμαρώ Αβραμίδου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ