ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος εγκαινίασε τον εορτασμό για τα χίλια χρόνια ρωσικής μοναστικής ζωής στο Άγιο Όρος
© Sputnik/Sergey Pyatakov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος εγκαινίασε τον εορτασμό για τα χίλια χρόνια ρωσικής μοναστικής ζωής στο Άγιο Όρος

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου  Εκκλησίας στις 21 Σεπτεμβρίου συμμετείχε στην   έναρξη των εορτασμών, που σχετίζονται με την χιλιετή  παρουσία της ρωσικής μοναστικής ζωής στο  Άγιον Όρος, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του πατριαρχείου που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας στον  καθεδρικό ναό της Μόσχας του Σωτήρος Χριστού, ο Πατριάρχης Κύριλλος απευθύνθηκε στους επισκέπτες των εορτασμών, στις μοναστικές αντιπροσωπείες και στους συμμετέχοντες του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου «Το Άγιον Όρος στον Άθω και η ρωσική μοναστική ζωή», η οποία άρχισε τις εργασίες της χθες το μεσημέρι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, ο Πατριάρχης και ο ρώσος Υπουργός Πολιτισμού Βλαντιμίρ Μεντίνσκι εγκαινίασαν  την ιστορικού περιεχομένου έκθεση με τίτλο «Η Ρωσία και το Άγιο Όρος», που γίνεται στο μουσείο του ναού. Στην έκθεση η οποία καλύπτει τη μακραίωνη ιστορία των σχέσεων της Ρωσίας με το 'Αγιον Όρος,  παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκθέματα που συνιστούν αυθεντικά ντοκουμέντα- μαρτυρίες,   αρχαία χειρόγραφα, μοναδικές επιστολές και έγγραφα, εικόνες, γραφικά, φωτογραφίες και αντικείμενα της διακοσμητικής τέχνης από τις συλλογές των ρωσικών μουσείων και των αρχείων και ιδιωτικές συλλογές, όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου.

Ιδιαίτερη θέση στην έκθεση κατέχει η  Μονή του Αγίου Παντελεήμονος. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν τις επιστολές προς τους Ρώσους τσάρους, μαρτυρίες για το πώς υποδέχονταν τους μοναχούς και τους ιεράρχες τα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στη μοναστική τους ζωή, σχέδια και είδη μοναστηριών, και  έγγραφα του παρεκκλησίου της μονής στη Μόσχα.

Στις 22 Σεπτεμβρίου υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών θα αρχίσει τις εργασίες του το συνέδριο μοναχών, στο οποίο συμμετέχουν ηγούμενοι και ηγουμένες από όλα τα μοναστήρια της Ρωσικής Εκκλησίας. Οι εορτασμοί θα ολοκληρωθούν το Σάββατο με την  εορταστική συναυλία που θα έχει τίτλο «Η Αγνή Παρθένος, από τις Μονές του Άγιου Όρους έως τα μοναστήρια του Σολοβέτσκι» και θα γίνει στην αίθουσα των Καθεδρικών Ναών του ναού Χριστού  του Σωτήρος.

Πηγή: www.ria.ru