ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία: τα εγκαίνια του «Eurovision-2017» στον χώρο της «Αγίας Σοφίας του Κιέβου» είναι ιεροσυλία.
© Sputnik/
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία: τα εγκαίνια του «Eurovision-2017» στον χώρο της «Αγίας Σοφίας του Κιέβου» είναι ιεροσυλία.

Η διεξαγωγή της τελετής έναρξης του Διαγωνισμού Τραγουδιού «Eurovision-2017» κοντά στο καθεδρικό ναό της «Αγίας Σοφίας του Κιέβου» συνιστά ιεροσυλία, είναι τυμβωρυχία, δήλωσε στο RIA Novosti την Τετάρτη ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας (UOC-MP), Βασίλι Ανίσιμοφ.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο προστατευόμενος βιότοπος «Η Σοφία του Κιέβου», ο οποίος βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO, επελέγη για την τελετή έναρξης του Διαγωνισμού «Eurovision-2017».

Ο αντιδήμαρχος του Κιέβου Αλεξέι Ρέζνικοφ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τόνισε ότι ο ναός της Αγίας Σόφιας του Κιέβου δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή ως ναός- μουσείο, και «συνεπώς δεν θα προσβάλουμε τα θρησκευτικά συναισθήματα των πιστών».

«Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει, γιατί είναι ιεροσυλία… Επειδή σε αυτόν τον χώρο είναι ένα τεράστιο νεκροταφείο. Κατά την σοβιετική περίοδο, οι τάφοι είχαν καταστραφεί, έβαλαν γκαζόν και έφτιαξαν διαδρόμους. Στο κοιμητήριο αυτό είχε ταφεί ο Πρίγκιπας Γιαροσλάβ ο Σοφός, ο Βλαδίμηρος ο Μονομάχος, καθώς και διακεκριμένοι πολίτες, οι Μητροπολίτες του Κιέβου. Δεν χρειάζεται να τυμβωρυχούν, είναι ανήθικο, θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς τους προγόνους μας», δήλωσε ο Ανίσιμοφ.

Είπε επίσης, ότι η έκταση αυτή του προστατευόμενου βιότοπου της Αγίας Σοφίας έπρεπε σύμφωνα με όλους τους κανόνες εδώ και καιρό να επιστραφεί στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, από την οποία και πήραν. Παλιότερα εκεί ήταν η κατοικία των Μητροπολιτών του Κιέβου, και ο ναός της Αγίας Σοφίας λειτουργούσε έως το 1929. «Τώρα ο ναός έχει μετατραπεί σε μουσείο. Μας λένε ότι στον ναό δεν μπορούν να τελεσθεί Θεία λειτουργία, γιατί δήθεν μπορεί να καταρρεύσει. Σχεδόν χίλια χρόνια λειτουργούσε και δεν κατέρρευσε και τώρα θα καταρρεύσει ξαφνικά. Δηλαδή αυτό που συμπεραίνει κανείς, είναι ότι συναυλία στο χώρο αυτό μπορεί να γίνει, υπόγειο παρκινγκ μπορεί επίσης να κατασκευασθεί, αλλά να χρησιμοποιηθεί ο Οίκος του Θεού για τον λόγο που έχει φτιαχτεί δεν επιτρέπεται», δήλωσε ο Ανίσιμοφ

Πριν από καιρό σχεδίαζαν να διοργανώσουν τον διαγωνισμό στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο (ICC). Το εκθεσιακό συγκρότημα κατασκευάστηκε το 2002 και βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Δνειπέρου σε μια από τις ήσυχες περιοχές του Κιέβου μακριά από το κέντρο.

Στην Ουκρανία, λειτουργεί πλέον την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (UOC-MP), η οποία είναι μια αυτοδιοικούμενη Εκκλησία ως μέρος του Πατριαρχείου της Μόσχας, καθώς και οι μη αναγνωρισμένη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό το Πατριαρχείο του Κιέβου (UOC-KP) και η Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησίας (UAOC).

Πηγή: www.ria.ru