ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περισσότεροι από 300.000 πιστοί προσκύνησαν τα λείψανα  του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη
© Sputnik/Sergey Pyatakov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότεροι από 300.000 πιστοί προσκύνησαν τα λείψανα του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι στην Ρωσία και την Λευκορωσία  προσκύνησαν τα ιερά λείψανα του άγιου Σιλουανού του Αθωνίτη, που για πρώτη φορά μεταφέρθηκαν από το Άγιο Όρος στο πλαίσιο των εορτασμών  της 1000ετούς  ρωσικής μοναστικής  παρουσίας στο Άγιον Όρος, όπως δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος.

Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας τέλεσε θεία Λειτουργία στην Μονή του Αγίου Δανιήλ, μετά το τέλος της οποίας τα ιερά λείψανα  του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη, θα επιστρέψουν

επίσημα στο Άγιον Όρος.

«Περισσότεροι από 300 χιλιάδες πιστοί μας έσπευσαν να προσευχηθούν στα λείψανα  του αγίου και σεβάσμιου Σιλουανού. Και σήμερα που είναι που είναι Σάββατο ενώπιον της Υψώσεως (σ.σ.του Σταυρού του Κυρίου)<…> τελέσαμε την ξεχωριστή αυτή δοξασία για τον Άγιο Σιλουανό,εδώ στην πόλη της Μόσχας, την ημέρα της μνήμης του» δήλωσε ο πατριάρχης  μετά το τέλος της λειτουργίας.

Η Ημέρα μνήμης του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη είναι η 24η Σεπτεμβρίου. Εφέτος γιορτάζονται επίσης τα 150 χρόνια από την γέννηση του ρώσου αυτού μοναχού που έζησε στο Άγιον Όρος τον 20ο αιώνα. Τα λείψανα του φυλάσσονται στην Μονή Αγίου Παντελεήμονος

στο Άγιο Όρος και μέχρι σήμερα δεν είχαν μεταφερθεί εκτός της Μονής.   

Μαζί με την «αγία κάρα» του Αγίου Σιλουανού στην Ρωσία ήρθε για  πρώτη φορά και η εικόνα του Σωτήρος, με την οποία έχει σχέση το θαύμα της εμφάνισης του Ιησού Χριστού ενώπιον του Αγίου Σιλουανού, το οποίο αναφέρεται στη βιογραφία του. 

Από τις 20 Αυγούστου τα λείψανα του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη περιόδευσαν στις πόλεις  Μίνσκ, Μπριάνσκ, Αριόλ, Ελέτς, στην γενέτειρα του αγίου το χωριό Σόφσκογια στην περιοχή Λιπέτσκ, στις πόλεις  Ταμπόφ, Εκατερίνεμπουργκ και Αγία Πετρούπολη.  Η Μόσχα ήταν ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας.

Ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (κατά κόσμον Σεμιόν Αντόνοφ 1866-1938) έζησε περισσότερο από 45 χρόνια στο Άγιο Όρος, όντας ηγούμενος  την Μονής Παντελεήμονος. Αγιοποιήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως το 1987 —1988, ενώ το 1992 το όνομα του καταχωρήθηκε στο μνημολόγιο της Ρωσικής ορθοδόξου Εκκλησίας. 

Πηγή: www.ria.ru