ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ρωσία δημιουργεί το δικό της Curiosity
© Sputnik/Vladimir Fedorenko
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ρωσία δημιουργεί το δικό της Curiosity

Το δικό της ρομποτικό όχημα που δεν έχει να "ζηλέψει" τίποτε από το Curiosity της NASA, δημιουργεί η Ρωσία. Το ρομποτικό όχημα «Ρομπότ —γεωλόγος» που προορίζεται για την εξερεύνηση του  Άρη δεν θα υστερεί  καθόλου από το Curiosity, δήλωσε  σε συνέντευξή του στην «Ρισσίσκαγια Γκαζέτα»  ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαστημικής Ρομποτικής Τεχνολογίας  του Κεντρικού Επιστημονικο-Ερευνητικού Ινστιτούτου Μηχανοκατασκευών (TsNIImash) Αλεξάντρ Γκρεμπένσικοφ.

«Στη Ρωσία, αυτή την στιγμή έχει σχεδιασθεί ένα μοναδικό ρομποτικό όχημα, το «Ρομπότ — γεωλόγος». Το όχημα είναι εξοπλισμένο μ' ένα βραχίονα, ένα γεωτρύπανο και με πολύπλοκα επιστημονικά όργανα, τα οποία είναι απαραίτητα για τις  γεωλογικές και γεωφυσικές  μελέτες στη επιφάνεια της Σελήνης και του Άρη. Το ρομποτικό όχημα θα μπορεί να ανιχνεύει το έδαφος και με εκρήξεις που θα προκαλεί, να συλλέγει και να μεταφέρει διαστρωματωμένες στήλες εδάφους που θα αντλεί από βάθος έως 3 μέτρων,  θα μπορεί να διανύει μια διαδρομή  400 χιλιομέτρων και να κάνει διάφορα άλλα», υπογράμμισε ο Γκρεμπένσικοφ.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι, ο σχεδιασμός του ρομπότ  θα μας επιτρέψει να περάσουμε πλήρως στην κατασκευή του ρομποτικού οχήματος, το οποίο δεν θα υστερεί  ως προς τη λειτουργικότητα του από το Curiosity.

Το εξάτροχο Curiosity, που έχει μήκος τρία μέτρα και βάρος  περίπου 900 κιλά, αναχώρησε για τον Άρη τον Νοέμβριο του 2011 και στις 6 Αυγούστου 2012 έφθασε στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη», στην περιοχή του κρατήρα Γκέιλ.Μέχρι στιγμής δεν αναφέρεται πότε συγκεκριμένα το ρομποτικό όχημα  θα ολοκληρώσει το έργο του, αλλά η κύρια αποστολή του είχε προγραμματισθεί να διαρκέσει ένα  Αρειανό έτος ή  που αντιστοιχεί σε 687 ημέρες στη Γη.

Η Ομοσπονδιακή Κρατική Ενιαία Επιχείρηση, όπως είναι Κεντρικό Επιστημονικό-Ερευνητικό Ινστιτούτο Μηχανοκατασκευών (TsNIImash) είναι  το κορυφαίο επιστημονικό ερευνητικό ίδρυμα της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας  (Roscosmos), η   οποία διαθέτει τις μεγαλύτερες υποδομές πειραματικών δοκιμών στον τομέα των διαστημικών πυραύλων.  Από το 1946 που  ιδρύθηκε, το Ινστιτούτο, εκπονεί σημαντικά προγράμματα  της εγχώριας αεροδιαστημικής βιομηχανίας, πραγματοποιώντας συστηματικές επιστημονικές έρευνες και δοκιμές των προϊόντων που  δημιουργεί. 

Πηγή: www.ria.ru