ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όλο και περισσότεροι ρώσοι πιστεύουν ότι θα βρουν εύκολα δουλειά σε περίπτωση που απολυθούν
© Sputnik/Gleb Kotov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλο και περισσότεροι ρώσοι πιστεύουν ότι θα βρουν εύκολα δουλειά σε περίπτωση που απολυθούν

Το ποσοστό των ρώσων που πιστεύει ότι σε περίπτωση απόλυσης  μπορούν εύκολα να βρουν καινούργια δουλειά, αυξήθηκε στο διάστημα ενός μηνός (από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο) από το 20% στο 27%, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της (Πανρωσικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VITSIOM).   

Το 29% θεωρεί ακόμη ότι μπορεί να βρει δουλειά  καταβάλλοντας «μικρές προσπάθειες». Την ίδια στιγμή το25% πιστεύει, ότι στην περίπτωση αυτή θα αντιμετωπίσει «σοβαρές δυσκολίες», ενώ το 18% θεωρεί ότι είναι «πρακτικά αδύνατο».

Κατ αυτόν τον τρόπο, οι φόβοι των ρώσων όσον αφορά τα  προβλήματα που αφορούν την εύρεση εργασίας, σταδιακά μειώνονται. Ο αντίστοιχος δείκτης κατέβηκε τον Αύγουστο στις 46  από τις 50 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο (με ελάχιστη τιμή το 10 και μέγιστη το 90).

Ο δείκτης της ανεργίας στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου βρίσκονταν στα χαμηλότερο ετήσιο επίπεδο (-46 μονάδες, στην κλίμακα  από —100εώς 100)ενώ πριν ένα χρόνο βρίσκονταν στις 37 μονάδες. Έτσι λοιπόν το 23%  των ρώσων δήλωσε τον Αύγουστο ότι  έχουν ανθρώπους οικείους που έχασαν την δουλειά τους. Αντίθετα το 69% δήλωσε ότι δεν έχει στο περιβάλλον τέτοιους ανθρώπους.

Το ποσοστό των ρώσων που αποταμιεύει χρήματα ώστε να έχουν σε περίπτωση που χάσουν τη δουλειά τους μειώθηκε από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο κατά 4% (από το 27% στο 23%). Το 14% προγραμματίζει να το κάνει (το 11% δήλωσε τον Ιούλιο), ενώ το 30% δεν αποταμιεύει ούτε προτίθεται να αποταμιεύσει.    

Ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων (73%) παίρνει τον μισθό του κανονικά. Σε «φακελάκι» (μαύρα) πληρώνεται το 12%, ενώ  ‘ένα ακόμη 12% δηλώνει ότι τα εισοδήματα του διαμορφώνεται από νόμιμα έσοδα και μη νόμιμα (μαύρα) έσοδα.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 27-28 Αυγούστου, σε δείγμα 1600 ατόμων σε 130 περιοχές σε 46 περιφέρειες της χώρας. Το περιθώριο λάθους  με πιθανότητα 95% δεν υπερβαίνει το 3,5%.

Ο δείκτης της ανεργίας  διαμορφώνεται ως η διαφορά θετικών και αρνητικών απαντήσεων στο ερώτημα «Πόσα άτομα μεταξύ των οικείων σας, γνωστών σας έχασαν τη δουλειά τους  τελευταίους τρεις μήνες;». Ο δείκτης μετριέται σε μονάδες και μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ του —100 και 100. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του δείκτη, τόσο πιο επίκαιρο είναι το ζήτημα για τους ερωτώμενους.   

Ο δείκτης  των προβλημάτων που σχετίζονται με την απασχόληση, σχετίζεται με την υποκειμενική εκτίμηση που κάνουν οι ερωτώμενοι για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Ο δείκτης ''οικοδομείται'' με βάση το ακόλουθο ερώτημα: « Εάν χάσετε τη δουλειά σας, νομίζετε, ότι θα  βρείτε εύκολα μια ανάλογη δουλειά;». Στις απαντήσεις προστίθενται οι συντελεστές από 0,1 έως 0,9. Ο δείκτης  μετριέται σε μονάδες και μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 90. Όσο  μεγαλύτερη είναι η τιμή του δείκτη, τόσο πιο απαισιόδοξες οι προβλέψεις των ερωτώμενων.

Πηγή: www.ria.ru