ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Γκριγκορόβιτς», στο λιμάνι της Κέρκυρας
© Sputnik/Sergey Malgavko
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Γκριγκορόβιτς», στο λιμάνι της Κέρκυρας

Στο λιμάνι της Κέρκυρας έδεσε η ρωσική πολεμική φρεγάτα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, «Admiral Grigorovich» («Νάυαρχος Γκριγκορόβιτς»), με αφορμή τη ρωσική εβδομάδα που διεξάγεται για 15η συνεχή χρονιά και αποτελεί πλέον θεσμό για το Ιόνιο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον Ναύαρχο Ουσακόφ που καθιέρωσαν ο Δήμος Κέρκυρας και η Ρωσική πρεσβεία, σε μία προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων του νησιού με τη Ρωσία, αλλά και το τουριστικό άνοιγμα στη ρωσική αγορά που συνεχώς διευρύνεται.

Средиземноморские подвиги морского Суворова

Το Δήμαρχο Κώστα Νικολούζο, επισκέφθηκαν ο Διοικητής μοίρας, ο Κυβερνήτης και οι επιτελείς της φρεγάτας Admiral Grigorovich, του Πολεμικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκεται στην Κέρκυρα για τις εκδηλώσεις της Ρωσικής Εβδομάδας.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, η ρωσική εβδομάδα (η 15η στη σειρά) αποτελεί πλέον θεσμό στην Κέρκυρα. Εφέτος δε, αποκτά πρόσθετη σημασία καθώς συμπίπτει με τις εκδηλώσεις του Έτους Φιλίας Ελλάδας Ρωσίας και τα 1.000 χρόνια από τη ρωσική παρουσία στον Άγιον Όρος. «Υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά τη ρωσική αντιπροσωπεία» είπε ο Δήμαρχος «και ευχόμαστε καλή παραμονή στην Κέρκυρα». O Διοικητής μοίρας των φρεγατών του στόλου της Μαύρης Θάλασσας εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία τους στην Κέρκυρα, καθώς και για το γεγονός πως οι Κερκυραίοι αναγνωρίζουν το έργο του ναυάρχου Ουσακόφ προς τιμήν του οποίου έχει ανεγερθεί μνημείο. Ο Κυβερνήτης της φρεγάτας κάλεσε τους Κερκυραίους να επισκεφθούν τη φρεγάτα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί.

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν ο στρατιωτικός ακόλουθος της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Θεόδωρος Γραμμένος και ο πρόξενος της Ρωσίας στην Κέρκυρα Νίκος Κανούλας.

Η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκριγκορόβιτς»

Πρόκειται για ένα από τα πιο προηγμένης τεχνολογίας  πολεμικά πλοία της Ρωσίας. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με τις νεότερες τεχνικές λύσεις και οι πολεμικές δυνατότητές του είναι πολύ πέρα απ' αυτές της πρώτης κλάσης των πλοίων και των καταδρομικών που κατασκευάστηκαν στη Ρωσία, καθώς έχει μοναδικά επιθετικά όπλα. Είναι εξοπλισμένη με αντιπλοϊκούς πυραύλους Kalibr-ΝΚ, ενώ διαθέτει και σύγχρονο σύστημα αεράμυνας. Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Yantar στο Καλίνινγκραντ και εντάχθηκε προ μηνών στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Η ρωσική Φρεγάτα «Admiral Grigorovich» αποτελεί το «καμάρι» του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ενώ οι Κερκυραίοι έχουν τη δυνατότητα να την επισκεφτούν από κοντά κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο λιμάνι.

Η ρωσική φρεγάτα «Admiral Grigorovich, βρίσκεται στην Κέρκυρα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το Σάββατο θα δέσει στο λιμάνι της Λευκάδας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια νησιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ