ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρώσοι και ουκρανοί φυσικοί δημιούργησαν ένα «άτρωτο» κράμα από πέντε μέταλλα
© Sputnik/Aleksandr Kondratuk
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρώσοι και ουκρανοί φυσικοί δημιούργησαν ένα «άτρωτο» κράμα από πέντε μέταλλα

Επιστήμονες ρωσικών και ουκρανικών πανεπιστημίων δημιούργησαν και διερεύνησαν τις ιδιότητες, ενός κράματος κοβαλτίου, χρωμίου, σιδήρου, νικελίου και μαγγανίου, το οποίο δεν χάνει την αντοχή και την ευκαμψία του, ακόμη και σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες,
σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alloys and Compounds.

«Επί του παρόντος, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα λεγόμενα κράματα υψηλής εντροπίας. Αποτελούνται από 4-5 συστατικά στοιχεία ή και περισσότερα, που όλα βρίσκονται στην ίδια περίπου αναλογία, σε αντίθεση με τα συνήθη κράματα μετάλλων που βασίζονται σε ένα στοιχείο», δήλωσε ο Νικήτα Στεπάνοφ από το κρατικό πανεπιστήμιο του Μπελγκοράντ, όπως αναφέρει το γραφείο τύπου του Ρωσικού Ιδρύματος Επιστημών.

Παρόμοια κράματα, όπως λένε οι επιστήμονες, δημιουργήθηκαν σχετικά πρόσφατα και ο ίδιος ο όρος «κράματα υψηλής εντροπίας» διατυπώθηκε μόλις το 2004, ενώ οι έρευνες σ' αυτόν τον τομέα άρχισαν μόλις πριν από πέντε με επτά χρόνια. Όπως λέει ο κ. Στεπάνοφ, η πρακτική εφαρμογή παρόμοιων κραμάτων ήταν ελάχιστη έως ότου εμφανίσθηκαν οι μελέτες της δικής του ομάδας.

Ο Στεπάνοφ μαζί με τους συναδέλφους του από το πανεπιστήμιο του Μπελγκοράντ και το Ινστιτούτο φυσικής και τεχνολογίας του Χαρκόβου πέτυχαν να αφαιρέσουν από το κράμα CoCrFeNiMn που είναι ένα από τα κράματα υψηλής εντροπίας με προοπτική, το κύριο του μειονέκτημα που είναι η χαμηλή μηχανική αντοχή του.

Όπως λένε οι επιστήμονες, η εν λόγω ένωση είναι εξαιρετικά εύπλαστη και παχύρευστη ακόμη και σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, στις οποίες τα «συνήθη» μέταλλα γίνονται υπερβολικά εύθραυστα και ευπαθή, ωστόσο παραμορφώνεται με την παραμικρή πίεση. Οι ρώσοι μαζί με τους ουκρανούς επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κράμα αυτό μπορεί να γίνει ανθεκτικό, αν προστεθεί 1% άνθρακα και υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία.

Όπως λέει ο Στεπάνοφ, με τον τρόπο αυτό διπλασιάστηκε η αντοχή του κράματος χωρίς μάλιστα να επηρεασθεί η ευκαμψία του. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα κράματα αυτά μπορεί να παρουσιάσουν ενδιαφέρον για τους κατασκευαστές πυραυλοκινητήρων, αυτοκινήτων, για τη πυρηνική βιομηχανία και τους ιατρούς.

«Ασφαλώς, αυτή τη στιγμή, είναι λίγο πρόωρο να μιλάμε για μια συγκεκριμένη πρακτική εφαρμογή που μπορεί να έχουν τα κράματα υψηλής εντροπίας, καθώς δεν κατανοούμε ακόμα πλήρως τις ιδιότητες τους, απαιτείται επίσης να γίνει αξιολόγηση όσον αφορά οικονομική απόδοση που θα έχει η εφαρμογή του, ενώ πρέπει να δούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν όσον αφορά την παραγωγή συγκεκριμένων εξαρτημάτων είτε μηχανισμών από αυτά τα κράματα. Ωστόσο, η πρόοδος στον τομέα αυτό γίνεται με ταχείς ρυθμούς, νέα εξαιρετικά ενδιαφέρονται αποτελέσματα έχουμε στην ουσία καθημερινά. Και αυτό μας κάνει να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον», καταλήγει ο Στεπάνοφ.

Πηγή: www.ria.ru