ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκαλυπτήρια μνημείου του Φ.Ουσακόφ στην Λευκάδα
© Sputnik/Pavel Balabanov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκαλυπτήρια μνημείου του Φ.Ουσακόφ στην Λευκάδα

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του Αγίου Φιοντόρ Ουσακόφ, (1745-1817) και ναυάρχου που υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, έγιναν στη Λευκάδα, στη διάρκεια του ετήσιου, διεθνούς κοινωνικού φόρουμ «Ρωσική εβδομάδα στις Νήσους του Ιονίου».

Το φόρουμ διοργανώνεται από το 2002 και έχει ως σκοπό την ενίσχυση των πνευματικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Средиземноморские подвиги морского Суворова

Οι συμμετέχοντες στο φόρουμ επισήμαναν τον ρόλο της Ρωσίας και του Φιοντόρ Ουσακόφ, στην δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Την περίοδο 1970-1791 ο ναύαρχος Ουσακόφ, όντας διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, οδήγησε σε νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Τουρκίας και μάλιστα στις ναυμαχίες που έλαβαν χώρα, καθώς συνέτριψε τους τούρκους στις μάχες που έγιναν κοντά στο πορθμό Κερτσένσκι, στο νησί Τέντρ και στο ακρωτήρι Καλή άκρη. Την περίοδο 1798-1800 ο Ουσακόφ τέθηκε επικεφαλής αποστολής στη Μεσόγειο και κατέλαβε το φρούριο της Κέρκυρας που ήταν στα χέρια των Γάλλων και το οποίο μέχρι τότε εθεωρείτο απόρθητο.

«Ο Μεγάλος ναύαρχος Φιοντόρ Φιοντορόβιτς Ουσακόφ ήταν αήττητος χάρη στη δύναμη της προσευχής και της αταλάντευτης πίστης του στην Ορθοδοξία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ρωσικής Λαϊκής Συνάθροισης (ΠΡΛΣ),και επίσκοπος Βασκρισένσκι  Σάββα (Μιχέγιεφ) κατά την έναρξη της τελετής των αποκαλυπτηρίων. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων της Ρωσίας Βαλέρι Γκάνιτσεφ, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην υποδοχή που επεφύλαξαν οι κάτοικοι του νησιού όταν έφθασαν τα πλοία υπό την διοίκηση του ναυάρχου Ουσακόφ, λέγοντας, ότι «από τις βάρκες που πλησίαζαν στις ακτές τους στρατιώτες μας και τους ναύτες μας τούς σήκωναν στα χέρια τους και τους περιέφεραν»  εκφράζοντας έτσι την χαρά τους για την απελευθέρωση του νησιού.     

Επίσης, διαβάστηκε ο χαιρετισμός του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ όπως και του πληρεξούσιου εκπροσώπου του ρώσου προέδρου  στη Κεντρική ομοσπονδιακή περιφέρεια  Αλεξάντρ Μπεγκλόφ.

Στην επίσημη τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, παρέστησαν επίσης ο μητροπολίτης Σμολένσκ και Ροντοσλάφσκ Ισίδωρος (Τουπίκιν) ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος εξωτερικών σχέσεων και επικοινωνίας  της Ιεράς Συνόδου Αλεξάντρ Τσιπκόφ  και του Πολεμικού Στόλου της Ρωσίας. 

Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν ο δήμαρχος της Λευκάδας  Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, μέλη του Συνδέσμου ελληνο-ρωσικής φιλίας της Λευκάδας και εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πηγή: www.ria.ru