ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέος ηγούμενος στη μονή Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος
© Sputnik/Alexei Druzhinin
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος ηγούμενος στη μονή Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος

Οι μοναχοί της Μονής Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος εξέλεξαν νέο ηγούμενο, στη θέση του εκλιπόντος ηγούμενου της μονής, Ιερεμία, ο οποίος εκοιμήθη προ διμήνου σε ηλικία εκατόν ενός ετών. Νέος ηγούμενος αναδείχθηκε ο Ιεροδιάκονος Ευλόγιος (Ιβανόφ).

Το 2016, εορτάζονται τα 1000 χρόνια ρωσικού μοναχισμού στο 'Αγιον Όρος. Τον περασμένο Μάιο, στο Άγιο Όρος, πραγματοποιήθηκαν οι επετειακοί εορτασμοί, στους οποίους παρέστη ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η διαδικασία της εκλογής πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το ισχύον στο Άγιο Όρος, Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους. Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη στην ψηφοφορία μπορούν να συμμετάσχουν μοναχοί, που έχουν τουλάχιστον 6 χρόνια μοναστικής ζωής (ή μοναχοί που ζούσαν σε άλλες μονές όχι λιγότερο από 6 χρόνια). Στην ψηφοφορία αυτή συμμετείχαν 37 από τις 103 εν ζωή μοναχούς που διαβιούν στη μονή. Η ψηφοφορία είναι μυστική και γίνεται σε δύο γύρους» ανακοινώθηκε.

Το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας θα κοινοποιηθεί επισήμως, όπως ορίζεται από την αγιορείτικη παράδοση, με την πάροδο πέντε ημερών από την εκλογική διαδικασία, στην κοινότητα του Αγίου Όρους, η οποία θα ενημερωθεί και τυπικά για τις αρχαιρεσίες και για την εκλογή και σε επόμενο χρόνο θα οριστεί η ημέρα της τελετής ενθρόνισης του νέου ηγουμένου.

Ο π. Ευλόγιος (κατά κόσμον Μιχαήλ Ιβάνοβ) γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1958 στο Τσελιαμπίνσκ και εκάρη μοναχός στις 25 Νοεμβρίου 1985. Στις 15 Μαΐου 1988 εισήλθε στη μονή του Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους.

Πηγή: www.ria.ru