ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το εκκλησάκι που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού!
© Αλέκος Λιδωρίκης
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το εκκλησάκι που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού!

Από τα πιο φωτογραφημένα εκκλησάκια της χώρα μας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από κάθε μεριά του κόσμου αλλά και Έλληνες στέκονται με θαυμασμό να το φωτογραφίσουν. Πρόκειται για τον Ιερό Καθολικό Ναό Αγίου Στυλιανού στα Φηρά της Σαντορίνης, που είναι θεμελιωμένος στο χείλος του γκρεμού, γεγονός που κάνει το εκκλησάκι αυτό ιδιαίτερο.

Αναφέρεται για πρώτη φορά σε κατάλογο της Σαντορίνης που συνέταξε το έτος 1757 ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Νάξου Πέτρος Ντε Στέφανι. Η αρχιτεκτονική μορφή του ναού είναι σταυροειδής με τρούλο, θηραϊκού τύπου. Παλαιότερα, η πρόσοψη του και το πυργοειδές κωδωνοστάσιο έφεραν δυτικά διακοσμητικά στοιχεία, ρυθμού μπαρόκ.

Ο ναός, όπως αναφέρεται στην πινακίδα που είναι τοποθετημένη μπροστά στην εξωτερικό του είσοδο, ήταν η ιδιοκτησία της οικογενείας Αντωνίου Δελένδα ή Κρίνου, του οποίου η απόγονος Φλώρα, σύζυγος Νικολάου Γ. Δελένδα, τον δώρισε το 1919 στον ιερέα Νικόλαο Φ. Δελένδα. Αυτός, με την διαθήκη του, τον κληροδότησε το 1929 στην Καθολική Επισκοπή Θήρας.

Το εκκλησάκι άντεξε στο σεισμό του 1956 και δεν καταστράφηκε. Επισκευάστηκε το 1988 και εορτάζεται στο 26 Νοεμβρίου.

Αλέκος Λιδωρίκης