ΚΟΙΝΩΝΙΑ
PISA:Υψηλό το επίπεδο της σχολικής εκπαίδευσης στη Μόσχα
© Sputnik/Artem Zhitenev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

PISA:Υψηλό το επίπεδο της σχολικής εκπαίδευσης στη Μόσχα

Στις πρώτες δέκα θέσεις των καλύτερων σχολείων του κόσμου, συμπεριελήφθησαν σχολεία της Μόσχας, οι μαθητές των οποίων αξιολογήθηκαν από το Διεθνές Πρόγραμμα PISA (Programme for International Student Assessment).

Οι μαθητές των σχολείων της Μόσχας, που αξιολογήθηκαν από το PISA δεν γνώριζαν ότι γράφουν εξετάσεις γι' αυτή τη "διαδικασία", αλλά πίστευαν ότι γράφουν τις προβλεπόμενες από το σύστημα εξετάσεις, δήλωσε ο υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας της Μόσχας Ισαάκ Καλίνα.

Ξεπερνώντας σχολεία των ΗΠΑ και χωρών της Ευρώπης, τα σχολεία της Μόσχας — σύμφωνα με το PISA- συμπεριλήφθηκαν στις 10 χώρες ως προς τους δείκτες εγγραματισμού στην κατανόηση κειμένου και εγγραματισμού στα μαθηματικά, και στις 20 χώρες ως προς τον εγγραμματισμό στις φυσικές επιστήμες.

Σε δηλώσεις του, στο διαδικτυακό εκπαιδευτικό κανάλι της ρωσικής πρωτεύουσας, ο κ. Καλίνα εξέφρασε την ικανοποίησή του, επειδή — όπως είπε — η έρευνα ανέδειξε υψηλές επιδόσεις. Επισήμανε, μάλιστα, ότι, η μέση εκπαίδευση στην Μόσχα «δεν υστερεί και πολύ, ούτε διαφέρει» από την εκπαίδευση στις υπόλοιπες χώρες. «Η έρευνα αυτή έδειξε, πρώτον ότι οι μαθητές των σχολείων της Μόσχας, παρότι δεν έχουν εντελώς το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έδειξαν καλές επιδόσεις ιδιαίτερα στα μαθηματικά και στον εγγραμματισμό στη σωστή κατανόηση κειμένου. Αποδείχθηκε ότι τα καταφέρνουμε εξίσου καλά όπως και οι άλλοι» δήλωσε ο κ. Καλίνα.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι μαθητές της πρωτεύουσας διαθέτουν επίσης ένα σημαντικό απόθεμα γνώσεων και ικανοτήτων, το οποίο καμία διεθνής έρευνα δεν ερεύνησε», και αυτό — όπως σημείωσε — είναι το «κύριο πλεονέκτημα» των μαθητών μας.

Στην εκπαιδευτική έρευνα της PISA, συμμετείχαν περισσότεροι από 42.000 μαθητές ηλικίας 15 ετών (κυρίως μαθητές της ένατης τάξης) από 609 σχολεία της Μόσχας. Σκοπός της έρευνας είναι να αναλύσει την ικανότητα που έχουν οι μαθητές να αξιοποιήσουν στην ζωή τους τις γνώσεις που αποκτούν.

Πηγή: www.ria.ru