ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πούτιν : η Ρωσία θα παραμείνει αξιόπιστος προμηθευτής ενεργειακών πηγών
© Sputnik/Sergey Guneev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πούτιν: η Ρωσία θα παραμείνει αξιόπιστος προμηθευτής ενεργειακών πηγών

Μιλώντας στο παγκόσμιο Ενεργειακό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, ο ρώσος πρόεδρος, έκανε διάφορες σημαντικές δηλώσεις. Παράλληλα, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο θέμα της τιμής του πετρελαίου και της αύξηση της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στην αρχή της ομιλίας του ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν  βάσιμα επιχειρήματα, ώστε να ειπωθεί ότι η εποχή των υδρογονανθράκων βαίνει προς το τέλος  της. «Σε συνθήκες πτώσης της τιμής του πετρελαίου περισσότερο από δύο φορές,πολλοί  έλεγαν ότι η εποχή των υδρογονανθράκων βαίνει  προς το τέλος  της και πως πρέπει από τώρα να στραφούμε πλήρως  στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν βάσιμα επιχειρήματα για να βγάλει  κανείς  τέτοια εκτεταμένα συμπεράσματα. Τουλάχιστον προς το παρόν», είπε ο Πούτιν.       

Επεσήμανε επίσης ότι  η υψηλή τιμή του πετρελαίου, που παρέμεινε στην αγορά πετρελαίου την τελευταία δεκαετία, προκάλεσε μια  πρωτοφανή εισροή  επενδύσεων στον κλάδο, με αποτέλεσμα να υπάρξει υπερπαραγωγή και σημαντική  πτώση της τιμής. « Μετά από 20-30 χρόνια ο κόσμος παρόλα αυτά θα εξακολουθεί να βασίζεται στους υδρογονάνθρακες. Και η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίζει να αυξάνεται», είπε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος εκτός των άλλων, δήλωσε, ότι η υψηλή τιμή του πετρελαίου, οδήγησε μεν στην υπερπαραγωγή του, ωστόσο η απότομη κατάρρευση στις τιμές των μετοχών που επακολούθησε, προκάλεσε έλλειμμα επενδύσεων  στον κλάδο, το οποίο ενδέχεται να καταστεί χρόνιο και να οδηγήσει σε οικονομικό  έλλειμμα.  Ο Πούτιν προσέθεσε, ότι με την  διαμορφωθείσα κατάσταση, το πάγωμα είτε ακόμη και η μείωση της παραγωγής πετρελαίου, που αποσκοπούν στο να παραμείνει η τιμή σταθερή αποτελεί την μοναδική σωστή λύση για να  υπάρξει σταθερότητα στον ενεργειακό τομέα παγκοσμίως.

Μάλιστα η ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου εξακολουθεί να αυξάνεται, ίσως όχι με τόσο γρήγορους ρυθμούς  όπως συνέβαινε παλαιότερα. «Η ζήτηση σε παραδοσιακές ενεργειακές πηγές, δεν βασίζεται μόνο στην  αυξανόμενη χρήση αυτοκινήτων και ηλεκτρισμού σε τέτοιες μεγάλες χώρες και οικονομίες όπως είναι η Κίνα, η Ινδία και μερικές  άλλες χώρες, αλλά και στην συνεχιζόμενη διείσδυση πετρελαϊκών προϊόντων και  προϊόντων φυσικού αερίου στους πιο διαφορετικούς τομείς της ανθρώπινης  δραστηριότητας και στη βιομηχανία» προσέθεσε ο ρώσος πρόεδρος.  

Αυξάνεται η ζήτηση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο. «Η ευρείας κλίμακας αύξηση της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού  αερίου, έχει ως αποτέλεσμα για πρώτή φορά  στην ιστορία, η αγορά φυσικού αερίου γίνεται παγκόσμια.  Δυναμικά αναπτύσσονται και οι αντίστοιχες υποδομές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ήδη μετά από δέκα χρόνια ο όγκος  του εμπορεύσιμου υγροποιημένου φυσικού αερίου θα υπερβεί  τον παραδοσιακό τρόπο πώλησης  φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Και η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου  θα αυξάνεται συνεχώς» είπε ο Πούτιν.          

Ο ρώσος πρόεδρος  δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα παραμείνει αξιόπιστος προμηθευτής  ενεργειακών πηγών  στις διεθνείς αγορές. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για το ότι η χώρα μας θα εξακολουθήσει να είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας στις διεθνείς αγορές. Οι εξαγωγές ρωσικών ενεργειακών πηγών εγγυώνται την επιτυχή λειτουργία πολλών οικονομιών του κόσμου. Μόνο το  δικό μας πετρέλαιο και  φυσικό αέρίο, υπερβαίνουν  το ένα τέταρτο και πλέον του ενεργειακού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο Πούτιν.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του  ο ρώσος πρόεδρος  Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον τούρκο ομόλογο του Ρερζέπ Ταγίπ Ερντογάν  όπως και τον τουρκικό λαό  επειδή κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην χώρα.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι  για την Τουρκία, αυτή δεν είναι η καλύτερη περίοδος  για τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις,  επειδή  πολύ  πρόσφατα, και αυτό το γνωρίζουμε, ότι βίωσε μια απόπειρα πραξικοπήματος. Παρακολουθούσαμε πολύ προσεκτικά και με ανησυχία  τα όσα συνέβαιναν στην Τουρκία. Θέλω να συγχαρώ τον τουρκικό λαό, τον πρόεδρο Ερντογάν, που κατάφεραν να διατηρήσουν υπό  έλεγχο την κατάσταση. Χαιρόμαστε, που η Τουρκία, ανασυγκροτείται και τις  ευχόμαστε επιτυχίες», είπε ο Πούτιν.

Η Ρωσία και η Τουρκία, μετά το τέλος των συνομιλιών που είχαν οι ηγέτες των δύο χωρών στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, υπέγραψαν διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turksih Stream. Βάσει της συμφωνίας οι δύο γραμμές του αγωγού θα κατασκευαστούν έως τον Δεκέμβριο του 2019.     

Όπως δήλωσε ο Πούτιν, κατά την διάρκεια  των συζητήσεων για το έργο Μόσχα και  Άγκυρα συμφώνησαν επίσης, ότι η Μόσχα θα  διαθέσει στην Τουρκία το φυσικό αέριο σε χαμηλότερη τιμή. Ο Ερντογάν από την πλευρά του επεσήμανε ότι οι εργασίες που αφορούν την κατασκευή του Turkish Stream θα επιταχυνθούν

«Η Τουρκία επιδιώκει να  γίνει διαμετακομιστικός κόμβος  για την Ευρώπη και προτίθεται μαζί με τη Ρωσία να δημιουργήσει έναν ενεργειακό διάδρομο μέσω του οποίου η Ευρώπη θα προμηθεύεται ενεργειακές πηγές.  Αντιμετωπίζουμε θετικά τον αγωγό Turkish Stream την κατασκευή του οποίου εκπονεί η Ρωσία.  Μέσω του αγωγού αυτού το φυσικού αέριο θα φθάνει στα Βαλκάνια απευθείας μέσω  της  Μαύρης Θάλασσας «δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος μετά το τέλος  των συνομιλιών  

Οι ηγέτες των δύο χωρών  επικέντρωσαν επίσης την προσοχή τους  στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων  μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, Ιδιαίτερα, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση  της ρωσικής πλευράς να άρει σταδιακά  τις ειδικές οικονομικές κυρώσεις και περιορισμούς  που είχαν  επιβληθεί  σε τουρκικές εταιρείες, ενώ αποφασίστηκε να προχωρήσουν τα έργα κατασκευής του πυρηνικού σταθμού  ηλεκτρικής ενέργειας  «Ακουγιού», που είχαν παγώσει.  Εκτός των άλλων αποφασίστηκε να επαναληφθούν οι πτήσεις τσάρτερ όπως και να επιλυθούν τα ζητήματα της βίζας μεταξύ των δύο χωρών.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr