ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνέδριο νανοϊατρικής στην Κρήτη
© Sputnik/Ilya Pitalev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνέδριο νανοϊατρικής στην Κρήτη

Αρχίζει αύριο, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου, το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Νανοϊατρικής, το οποίο θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου. 

Η διοργάνωση του συνεδρίου ανατέθηκε φέτος στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, μετά από συγκεκριμένη ανταγωνιστική διαδικασία. Συγκεκριμένα, διοργανώνεται από οργανωτική επιτροπή με επικεφαλής τον διευθυντή του Ινστιτούτου, καθηγητή Σπύρο Αναστασιάδη, σε συνεργασία με τον συντονιστή της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Νανοϊατρικής, Dr.M. Patrick Boisseau, επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού Τεχνολογιών Υγείας του Τομέα Έρευνας της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Γαλλίας. 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «η νανοϊατρική, δηλαδή η εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στον τομέα της υγείας, είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας, ο οποίος δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για καλύτερη, πιο αποτελεσματική και οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη για εκατομμύρια ασθενείς και έχει τη δυνατότητα να παρέχει λύσεις σε πολλές ασθένειες. Η έρευνα στη νανοϊατρική θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος σε μοριακό και νανομετρικό επίπεδο και έτσι θα μας δώσει τη δυνατότητα να παρεμβαίνουμε καλύτερα σε προ-συμπτωματική, οξεία ή χρόνια φάση ασθενειών». 

Στόχος του συνεδρίου είναι η συνεύρεση των παλαιότερων και νέων μελών, καθώς και σημαντικών επιστημονικών φορέων παγκοσμίως, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής δραστηριότητας στους τομείς της διαγνωστικής, θεραπευτικής και αναγεννητικής ιατρικής, καθώς επίσης και την ανταλλαγή ιδεών και ανάπτυξη συνεργασιών σε θέματα που αφορούν τη νανοτεχνολογία και τη νανοϊατρική. 

Η διοργάνωση του συνεδρίου χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική για την περαιτέρω ανάπτυξη της ερευνητικής δραστηριότητας του Ινστιτούτου και του ΙΤΕ, όπως και για τη δυνατότητα προσέλκυσης επιπλέον χρηματοδότησης στο ΙΤΕ, και κατ' επέκταση στην Κρήτη. 

Επίσης, όπως τονίζει το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, η διοργάνωση του συνεδρίου έρχεται να επιβεβαιώσει τη δεσπόζουσα θέση του ΙΤΕ στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι σε θέματα νανοτεχνολογίας, σε μία εποχή που η επιστήμη και η καινοτομία μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ