ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το μεγαλύτερο ναυάγιο της Μεσογείου μέσα από το «memORIA»
© ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μεγαλύτερο ναυάγιο της Μεσογείου μέσα από το «memORIA»

Το ντοκιμαντέρ «memORIA» του Γιώργου Ιατρού δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος, 72 χρόνια μετά από το μεγαλύτερο ναυάγιο της Μεσογείου.

Tο ιστορικό πλαίσιο και τις συνθήκες του μεγαλύτερου ναυαγίου της Μεσογείου δίπλα στο νησί του Πατρόκλου, κοντά στο Σούνιο, παρουσιάζει με το ντοκιμαντέρ «memORIA» του Γιώργου Ιατρού και αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο δήμος Μαρκοπούλου σε συνεργασία με το Θέατρο «ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ», το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στις 20:00, στο Κινηματοθέατρο «Άρτεμις».

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο τιμήθηκε με το Α' βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κρήτης (Ιεράπετρα), αφορά το ατμόπλοιο «Oria», που βυθίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1944, παρασύροντας στον βυθό περίπου 4.000 Ιταλούς στρατιώτες, αιχμάλωτους των Γερμανών.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία, 72 χρόνια μετά, να γνωρίσει τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος για να κατανοήσει το μέγεθος της απώλειας από επιζώντες μάρτυρες και από τις συγκλονιστικές εικόνες των απογόνων των αγνοουμένων, που προσέγγισαν την περιοχή του ναυαγίου για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Το 2014 ανεγέρθη μνημείο στην παραλία του Χάρακα, απέναντι από το νησί του Πατρόκλου, από Έλληνες και Ιταλούς, για να θυμίζει τους «αγαλήνευτους» νεκρούς, τα «σκοτεινά» σημεία της ιστορίας και την «κάθαρση» της τραγωδίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ