ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο πύραυλος Antares πάει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με ρωσικούς πυραυλοκινητήρες
© Sputnik/
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο πύραυλος Antares πάει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με ρωσικούς πυραυλοκινητήρες

Ο αμερικανικός πύραυλος Antares, εξοπλισμένος με δύο ρωσικούς πυραυλοκινητήρες πρώτου σταδίου RD-181, για πρώτη φορά στην ιστορία θα εκτοξευθεί στις 18 Οκτωβρίου, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μεταφέροντας την διαστημική «φορτηγίδα» Cygnus, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Ria Novosti, από το βάση εκτόξευσης του κοσμοδρομίου στο Ακρωτήρι Wallops, που ανήκει στην ιδιωτική εταιρεία Orbital ATK.

Η εκτόξευση του πυραύλου με την διαστημική «φορτηγίδα», έχει προγραμματισθεί από το κοσμοδρόμιο στο Ακρωτήρι Wallops, (πολιτεία Βιρτζίνια) στις 20.03(03.03 ώρας Μόσχας την Δευτέρα). Επτά ώρες πριν την εκτόξευση η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυραύλου, ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την εκτόξευση για 24 ώρες, επειδή ένα καλώδιο του χερσαίου εξοπλισμού δεν ανταποκρίθηκε όπως έπρεπε κατά την διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιούνται πριν την εκτόξευση. Η εκτόξευση ορίσθηκε, για την Δευτέρα, στις 19.40 με βάση την ώρα στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ (2.40 ώρα Μόσχας).  

Η εκτόξευση του νέου τροποποιημένου πυραύλου-φορέα, που πήρε το όνομα Antares 230, είχε αναβληθεί αρκετές φορές από τον Ιούλιο του 2016. Οι αμερικανοί ειδικοί, κατ' αυτόν τον τρόπο ήθελαν να είναι σίγουροι μετά το ατύχημα που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2014, όταν το προηγούμενο μοντέλο του Antares που είχε δύο διαφορετικούς πυραυλοκινητήρες (κατασκευάστρια εταιρεία ήταν η AeroJet AJ-26, που είναι τροποποίηση των ρωσικών Η-33) εξερράγη στον αέρα.

Για το νέο μοντέλο οι αμερικανοί ειδικοί επέλεξαν τους ρωσικούς πυραυλοκινητήρες

RD-181 για τον Antares, του οποίους κατασκευάζει η εταιρεία «Energomash» που βρίσκεται στα περίχωρα της Μόσχας. Η επιχείρηση που βρίσκεται στην περιοχή Χίμκι, σε διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου παρουσίασε την σχετική μελέτη, κατασκεύασε, έκανε τη πιστοποίηση και άρχισε την παράδοση του πυραυλοκινητήρα RD-181 για τον πύραυλο Antares. Το συμβόλαιο για την πώληση έξι πυραυλοκινητήρων του συγκεκριμένου μοντέλου υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2014. Το καλοκαίρι του 2015, τα πρώτα εμπορικά δείγματα του RD-181 εστάλησαν στις ΗΠΑ. Η κατασκευή και παράδοση των RD-181 συνεχίζεται με βάση τους όρους του συμβολαίου.

Στην προετοιμασία προς την πολυπόθητη εκτόξευση συμμετείχαν και Ουκρανοί εμπειρογνώμονες. Παράλληλα, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα σε συνέντευξη του στο Ria Novosti, ο διευθυντής της «Energomash», Ίγκορ Αρμπούζοφ, οι ρώσοι και οι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες, δούλευαν χωριστά στο αμερικανικό κοσμοδρόμιο, με βάση το πρόγραμμα προετοιμασίας για την πρώτη εκτόξευση. Παρά την παρατεταμένη κρίση στις σχέσεις Μόσχας —Κιέβου, οι ουκρανικές επιχειρήσεις «KB Youznoye» και «Youzmash» (στο Ντεπροπετρόφσκ) εξίσου όπως και η ρωσική εταιρεία «Energomash» (στο Χίμκι), εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα κατασκευής και προετοιμασίας για την εκτόξευση, με βάση το αμερικανικό πρόγραμμα Antares. Η Ουκρανία ασχολείται με την κατασκευή δεξαμενών καυσίμων, δεξαμενών υψηλής πίεσης, βαλβίδων, πομπών, συστημάτων παροχής καυσίμου και ρεύματος, ενώ η Ρωσία ασχολείται με την προμήθεια πυραυλοκινητήρων πρώτου σταδίου RD-180 και την προσαρμογή τους στον πύραυλο- φορέα. Η ιδιωτική αμερικανική εταιρεία Orbital ATK, συντονίζει και ενσωματώνει όλες τις σχετικές δραστηριότητες.  

Ο εκσυγχρονισμένος πύραυλος —φορέας Antares θα μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) την διαστημική «φορτηγίδα» Cygnus (‘Κύκνος'). Το διαστημόπλοιο αποτελείται από δύο τμήματα, το τμήμα που φέρει τις συσκευές και το τμήμα φορτίου. Όπως και τα ρωσικά, τα ιαπωνικά και ευρωπαϊκά διαστημικά μεταγωγικά διαστημόπλοια, έτσι και το αμερικανικό Cygnus, είναι μιας χρήσεως.

Το προηγούμενο διαστημικό σκάφος του ίδιου μοντέλου, είχε σταλεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με τον πύραυλο Atlas 5, που κατασκεύασε η αμερικανική εταιρεία UnitedLaunchAlliance (ULA). Το μεταγωγικό διαστημικό σκάφος στις 14 Ιουλίου αποκολλήθηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να πραγματοποιήσει το πείραμα Saffire, βάσει του οποίου θα μελετούσε με ποιον τρόπο διαδίδεται μια μεγάλη φωτιά στο εσωτερικό μιας διαστημικής κάψουλας όπως και την εκτόξευση μικροσκοπικών δορυφόρων, οι οποίοι συνιστούν τμήμα ενός συνόλου διαστημικών συσκευών, το οποίο παρακολουθεί τις καιρικές συνθήκες και καταγράφει την πορεία των πλοίων. Πριν γίνει η αποκόλληση το πλήρωμα μετέφερε στον διαστημικό σκάφος επεξεργασμένα υλικά βάρους μεγαλύτερου του ενός τόνου. Κατά την φάση της αυτόνομης πτήσης, από τους εξωτερικούς αποθηκευτικούς χώρους του σκάφους Cygnus, άρχισε η προετοιμασία για την εκτόξευση πέντε δορυφόρων Lemur-2. Οι τέσσερις δορυφόροι εκτοξεύθηκαν επιτυχώς από τους αποθηκευτικούς χώρους, ο ένας δεν λειτούργησε, και γι' αυτό μαζί με το σκάφος τέθηκε εκτός τροχιάς και κάηκε μόλις εισήλθε στην ατμόσφαιρα.  

Πηγή: www.ria.ru