ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιτυχές πείραμα, «διεθνούς» κβαντικής επικοινωνίας, από το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ και την εταιρεία Rostelecom
© Sputnik/Aleksandr Kondratuk
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτυχές πείραμα, «διεθνούς» κβαντικής επικοινωνίας, από το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ και την εταιρεία Rostelecom

Με επιτυχία στέφθηκαν οι δοκιμές ενός συστήματος κβαντικής επικοινωνίας μήκους 32 χιλιομέτρων μεταξύ δύο πόλεων της περιφέρειας της Μόσχας, του Ναγκίνσκ και του Πάβλοφσκι Ποσάντ. Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν επιστήμονες του κρατικού πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας που προέβησαν στο σχετικό πείραμα,διάρκειας τριών εβδομάδων.

«Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη όλων των τομέων των κβαντικών τεχνολογιών. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, αναδείχθηκαν οι «τρεις πυλώνες» της σύγχρονης κβαντικής επικοινωνίας. Πρώτον, πραγματοποιήθηκε η κατανομή των συμμετρικών κρυπτογραφικών κλειδιών με βάση τις κρατικές προδιαγραφές(GOST). Δεύτερον, η κβαντική επικοινωνία, πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε δύο συγκεκριμένες περιοχές — πόλεις που βρίσκονται στην περιοχή της Μόσχας. Τρίτον, το σύστημα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση»-δήλωσε ο επικεφαλής του εργαστηρίου του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, Σεργκέι Κούλικ.

Το εν λόγω σύστημα επικοινωνίας αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο της κβαντικής οπτικής τεχνολογιών της Σχολής Φυσικής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, με τη συνδρομή του Ιδρύματος Προηγμένων Ερευνών.

Κύριος στόχος των δοκιμών που έγιναν, ήταν να αναδειχθούν οι δυνατότητες που έχει το σύστημα κβαντικής κατανομής των κρυπτογραφικών κλειδιών για να λειτουργεί σταθερά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τις δεδομένες υποδομές στις γραμμές επικοινωνίας. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το σύστημα λειτουργεί σταθερά στις γραμμές οπτικών ινών της Rostelecom που συνδέουν το Ναγκίνσκ με το Πάβλοφσκι Ποσάντ, και μάλιστα σε καθεστώς συνεχούς αυτόματης λειτουργίας επί 22 ημέρες.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, ο διαχειριστής είναι απαραίτητος μόνο κατά την πρώτη εκκίνηση για να ρυθμιστούν οι βασικές παράμετροι του. Όλες οι τρέχουσες τιμές των παραμέτρων λειτουργίας του συστήματος ελέγχονται και υποστηρίζονται αυτόματα: το σύστημα τις προσαρμόζει σε συνάρτηση με τις διακυμάνσεις των δεικτών της γραμμής οπτικών ινών. Σήμερα, το σύστημα διασφαλίζει τη γενιά των κρυπτογραφικών κλειδιών, σύμφωνα με το ρωσικό σύστημα προδιαγραφών κρυπτογραφίας GOST 28147-89 R.

Όπως δήλωσε στο Ria Novosti ο Σεργκέι Κουλίκ, ο κύριος σκοπός των δοκιμών συνίστατο στο να διασφαλισθεί η κβαντική κατανομή των μυστικών κλειδιών κρυπτογραφίας στις πραγματικές συνδέσεις επικοινωνίας σε καθεστώς αυτόματης λειτουργίας.

«Ο κύριος στόχος των δοκιμών μας, ήταν η παραγωγή και διανομή των μυστικών κλειδιών σύμφωνα με το σύστημα προδιαγραφών GOST και αυτό είναι το κύριο», σημείωσε.

Επιπλέον, το πείραμα που πραγματοποιήθηκε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και την «Rostelecom" είναι μοναδικό γιατί πραγματικά αυτό που επιτεύχθηκε ήταν να γίνει η κατανομή των μυστικών κλειδιών, κάτι που δεν είχε γίνει κατά το παρελθόν στην Ρωσία.

Πηγή: www.ria.ru