ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεντβέντεφ: Το κοσμοδρόμιο ‘Βαστότσνι’ καθιστά την Ρωσία ηγετική διαστημική δύναμη
© Sputnik/Sergey Mamontov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεντβέντεφ: Το κοσμοδρόμιο ‘Βαστότσνι’ καθιστά την Ρωσία ηγετική διαστημική δύναμη

Η δεύτερη φάση της κατασκευής του κοσμοδρομίου «Βαστότσνι» δεν συνιστά μόνο μια σύνθετη κατασκευή, αλλά και εγγύηση του ότι η Ρωσία, στο προσεχές μέλλον, θα διατηρήσει το στάτους της ηγετικής διαστημικής δύναμης, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία, δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντεφ στην σύσκεψη που είχε ως θέμα την προετοιμασία και την έναρξη της δεύτερης φάσης της κατασκευής του κοσμοδρομίου ‘Βαστότσνι».

«Πρόκειται πραγματικά για ένα μεγάλο, δύσκολο έργο, κι όχι απλά για μια περίπλοκη κατασκευή με υψηλές τεχνολογίες. Για ευνόητους λόγους είναι μια εγγύηση, για το ότι η Ρωσία τα προσεχή χρόνια θα διατηρήσει το στάτους της ηγετικής διαστημικής δύναμης. Και, το στάτους αυτό για μας έχει αξία και θα θέλαμε να κάνουμε τα πάντα, ώστε η χώρα μας να διατηρήσει αυτό το στάτους» δήλωσε ο Μενβέντεφ.

Η κατασκευή του κοσμοδρόμιου «Βαστότσνι» ξεκίνησε το 2012, κοντά στο οικισμό Τσιολκόφσκι (παλαιότερα λέγονταν Ουγκλεγκόρσκ) στην περιοχή Αμούρ. Θα είναι το πρώτο ρωσικό κοσμοδρόμιο, πολιτικού προορισμού, το οποίο θα διασφαλίσει την ανεξάρτητη πρόσβαση της Ρωσίας στο Διάστημα. Η πρώτη ιστορικής σημασίας εκτόξευση πυραύλου φορέα τύπου «Souyz-2.1a» με τρεις τεχνητούς δορυφόρους, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς από το Βαστότσνι στις 28 Απριλίου.

Πηγή: www.ria.ru