ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρωσία: Σχεδιάζουν να αναβιώσουν τις έρευνες της Σελήνης χρησιμοποιώντας σεληνάκατους
© Sputnik/Vladimir Astapkovich
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρωσία: Σχεδιάζουν να αναβιώσουν τις έρευνες της Σελήνης χρησιμοποιώντας σεληνάκατους

Το Συμβούλιο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, που είναι αρμόδιο για το Διάστημα, σχεδιάζει να αναβιώσει το πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης με την βοήθεια σεληνακάτων, γράφει η εφημερίδα «Ισβέστια» επικαλούμενη τον διευθυντή του τμήματος πυρηνικής πλανητολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Ίγκορ Μητροφάνοφ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα, για τον σκοπό αυτό έχει συσταθεί μια επιστημονικο-ερευνητική ομάδα με την επωνυμία «Σελήνη-Σεληνάκατος», η οποία προγραμματίζει εντός του 2016 να ξεκινήσει τον σχεδιασμό της διαστημικής συσκευής (οχήματος) και να θεμελιώσει τους επιστημονικούς στόχους που θα επιτευχθούν με την βοήθεια των σεληνάκατων. Στο κατάλογο των επιχειρήσεων, που θα συμμετάσχουν στον σχεδιασμό, συμπεριελήφθηκαν οργανισμοί που συμμετείχαν στην κατασκευή σοβιετικών διαστημικών συσκευών, επισημαίνει η εφημερίδα «Ισβέστια».

«Πράγματι η απόφαση για την διοργάνωση της επιστημονικο-ερευνητικής ομάδας «Σελήνη- Σεληνάκατος» ελήφθη και θα πρέπει να ξεκινήσουν οι ανάλογες εργασίες. Προς το παρόν, το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, επειδή οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών που είναι αρμόδιο για τον Διάστημα, αποστέλλονται στην κρατική εταιρεία Roskosmos, όπου στοιχειοθετείται το πλάνο εργασίας και καταρτίζονται τα συμβόλαια. ¨Όταν λάβουμε το σήμα από την Roskosmos, που να λέει ότι οι σχετικές διαδικασίες έχουν γίνει, τότε θα συνεδριάσει η ομάδα στο σύνολο της, η οποία θα ασχοληθεί με το εν λόγω πρόγραμμα και θα καθορίσουμε τους υπεργολάβους μας. Νομίζω ότι ο πρώτος μεταξύ τους θα είναι του Ινστιούτο Βερνάτσκι, οι συνεργάτες του οποίους θα συμμετάσχουν ενεργά στο εν λόγω έργο», φέρεται να δήλωσε —σύμφωνα με την εφημερίδα —ο Μιτροφάνοφ.

Ο ίδιος επεσήμανε, ότι η αποστολή σεληνακάτου μπορεί να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2020.

Η εφημερίδα «Ισβέστια» γράφει, επίσης, ότι πληροφορίες για την έναρξη των εργασιών της επιστημονικό- ερευνητικής ομάδας |Σελήνη-Σεληνάκατος» αναφέρονται στο πρωτόκολλο που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης του συμβουλίου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών για το Διάστημα, ενώ σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο θα διατεθούν για τις εργασίες αυτές 18 εκατομμύρια δολάρια. Βάσει των στοιχείων της εφημερίδας, την ευθύνη του όλου προγράμματος θα έχει το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Από την πλευρά της η Roskosmos, δήλωσε στην εφημερίδα, ότι γνωρίζουν το εν λόγω πρόγραμμα, αλλά εκτιμούν ότι είναι «πρόωρο» ώστε να ανοίξουν μια συζήτηση δημοσίως.

Πηγή: www.ria.ru