ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Θεσσαλονίκη ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης
© Sputnik/Igor Russak
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Θεσσαλονίκη ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης

Μηχάνημα θεραπείας με πρωτόνια, που χρησιμοποιείται κατά του καρκίνου, θα τεθεί φέτος σε λειτουργία στην Αγία Πετρούπολη και θα μπορεί να υποδεχτεί ασθενείς και από την Ελλάδα. Αυτό ανέφερε ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας, Γκιόργκι Πολτάβτσενκο, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του για την υπογραφή πρωτοκόλλου διμερούς συνεργασίας.

Ο κ. Πολτάβτσενκο μίλησε επίσης για τις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, λέγοντας ότι η Αγία Πετρούπολη για δεύτερη συνεχή χρονιά αναγνωρίζεται ως καλύτερος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη. «Φέτος υπολογίζουμε ότι η Αγία Πετρούπολη θα υποδεχτεί πάνω από 7 εκατομμύρια τουρίστες. Επίσης αναπτύσσουμε τουρισμό προς πάσα κατεύθυνση όπως για παράδειγμα τον συνεδριακό τουρισμό» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην Κεντρική Μακεδονία επισήμανε ότι είναι τόπος πολύ γνωστός στους Ρώσους πιστούς που επισκέπτονται το 'Αγιον Όρος, το οποίο χαρακτήρισε «μαργαριτάρι παγκόσμιας εμβέλειας» και «άγιο τόπο για όλους τους ορθόδοξους χριστιανούς και τους ορθόδοξους χριστιανούς Ρώσους».

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι η Αγία Πετρούπολη είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρωσίας, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, με αναπτυγμένο εμπορικό και βιομηχανικό πλούτο, η οποία αφενός διατηρεί τις παραδοσιακές κατευθύνσεις (για παράδειγμα τη ναυτιλία) αλλά αναπτύσσεται και σε νέους τομείς, όπως η φαρμακοβιομηχανία, οι ψηφιακές τεχνολογίες, η ρομποτική, η μικροηλεκτρονική και τα νέα σύνθετα προϊόντα. «Η καινοτομία που παράγεται στη Ρωσία προέρχεται κατά 15% από την Αγία Πετρούπολη. Όλα τα παραπάνω έχουν συμπεριληφθεί σε ένα σχέδιο ανάπτυξης μέχρι το 2030» πρόσθεσε.

«Για μας η Ρωσία είναι μια φίλη χώρα με πολλά κοινά χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων πρώτο και καλύτερο είναι η κοινή μας πίστη» είπε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Παρουσιάζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή και στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, στο γεγονός ότι η περιφέρεια συνορεύει με άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη στρατηγική θέση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί την πύλη όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Αιγαίο, στο αεροδρόμιο, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το πλέγμα των μεταφορών, το διεθνές εκθεσιακό κέντρο, τη ζώνη καινοτομίας και τις δομές υγείας της περιοχής, το 'Αγιον Όρος αλλά και τις δυνατότητες, που —όπως είπε- υπάρχουν για την υποστήριξη δωδεκάμηνης τουριστικής περιόδου.

«Το γεγονός ότι υπογράφουμε εκτός από τη συμφωνία συνεργασίας και αυτόν τον τριετή οδικό χάρτη 2017 —2020 σημαίνει ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα γίνουν πολύ συγκεκριμένες δράσεις επ΄ ωφελεία και των δύο πλευρών στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου, του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα, των μεταφορών, του πολιτισμού, των μεταφορών και φυσικά της υγείας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ