ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εμείς οι Ρώσοι σας ευγνωμονούμε» για την ηρωική αντίσταση μετά το ιστορικό «Όχι»
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Εμείς οι Ρώσοι σας ευγνωμονούμε» για την ηρωική αντίσταση μετά το ιστορικό «Όχι»

Ο πρόεδρος του συνδέσμου φιλίας «Ρωσία-Ελλάδα» Αλεξάντερ Αλεξέγιεφ, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μίλησε στο Ria Novosti για τον ρόλο που διαδραμάτισε το «Όχι» των Ελλήνων στο ρωσικό Μέτωπο, για τους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών, όπως και για το αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας.

Ο κ. Αλεξέγιεφ, αναφερόμενος στην ηρωική αντίσταση που προέβαλε ο ελληνικός λαός μετά το ιστορικό «Όχι», πολεμώντας κατά των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών, λέει χαρακτηριστικά: «Η ηρωική αντίσταση κατά των δυνάμεων του Άξονα επηρέασε σημαντικά την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Περίπου για έξι εβδομάδες αναβλήθηκε η επιχείρηση ‘Μπαρμπαρόσα', η επίθεση δηλαδή κατά της Σοβιετικής Ένωσης». Επισημαίνοντας μάλιστα τον ηρωισμό των Ελλήνων στην αντίσταση κατά των δυνάμεων του Άξονα υπενθυμίζει τα όσα έλεγε ο ραδιοφωνικός σταθμός της Μόσχας στις 27 Απριλίου του 1942. «Ήσασταν λίγοι, αλλά πολεμούσατε εναντίον των υπέρτερων δυνάμεων του εχθρού, βγήκατε νικητές. Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά επειδή είσαστε Έλληνες. Εμείς, οι Ρώσοι, χάρη στη δική σας αυτοθυσία κερδίσαμε χρόνο για να μπορέσουμε να αμυνθούμε. Σας ευγνωμονούμε».

Ο κ. Αλεξέγιεφ, αναφερόμενος στου μακραίωνους πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς των δύο λαών, θεωρεί πως το σημαντικό είναι «ότι οι Έλληνες στη Ρωσία και οι Ρώσοι στην Ελλάδα δεν αισθάνονται ξένοι» και πως «η πολιτιστική μας εγγύτητα που διαμορφώθηκε την τελευταία χιλιετία, εκδηλώνεται σε καθετί, ακόμη και στην ειλικρινή επιθυμία να στηρίξει ο ένας τον άλλο και εν ανάγκη να τον βοηθήσει». Θεωρεί μάλιστα ότι «αυτό γίνεται με τον πλέον φυσικό τρόπο, χωρίς άνωθεν υποδείξεις».

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο πρόεδρος του συνδέσμου φιλίας «Ρωσίας —Ελλάδας», αναφερόμενος στο αφιερωματικό Έτος Ρωσίας — Ελλάδας, διαπιστώνει ότι η ανακήρυξη του συνέβαλλε στο να αυξηθεί αισθητά το ενδιαφέρον για την Ελλάδα, την πολιτική της, την ιστορία της, τον πολιτισμό της και τις τέχνες της. Και το συμπεραίνει αυτό, λέει ο ίδιος, από τον κόσμο που παρευρίσκεται στις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους, αλλά και από τις προτάσεις περί συνεργασίας που υποβάλλονται στον σύνδεσμό φιλίας.

Ο κ. Αλεξέγιεφ υπογραμμίζει ότι «στη Ρωσία γνωρίζουν καλά την αρχαία Ελλάδα, τα επιτεύγματα της και τη συμβολή της στην εξέλιξη του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού». Τέλος, αξιολογώντας τη συνεισφορά του αφιερωματικού Έτους στη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, ξεχωρίζει ως πιο σημαντικά γεγονότα την επίσκεψη τον Μάιο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα, τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Ελληνικής Λεγεώνας που πήρε μέρος στον πόλεμο της Κριμαίας στη Σεβαστούπολη, εξαίροντας και τη σημασία των πολυάριθμων εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα και τη Ρωσία.

Εκτιμά μάλιστα ότι υπάρχουν πολλές προοπτικές για την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στις πολιτιστικές ανταλλαγές, αφού όπως λέει «οι πολιτιστικές ανταλλαγές… είναι απολύτως απαραίτητες για να γνωρίσει ο ένας τον άλλον σε επίπεδο κοινωνικών οργανώσεων, και επομένως απαραίτητες για να ενισχυθεί η σταθερότητα των διακρατικών σχέσεων στο σύνολό τους».