ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρωσία: Δημιουργία αρχείου δεδομένων που στέλνουν οι διαστημικές συσκευές ExoMars
© Sputnik/Alexander Kovalev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρωσία: Δημιουργία αρχείου δεδομένων που στέλνουν οι διαστημικές συσκευές ExoMars

Οι ρώσοι εμπειρογνώμονες εργάζονται πάνω στην δημιουργία αρχείου δεδομένων, που στέλνουν σε επίγειους σταθμούς οι διαστημικές συσκευές  της αποστολής  ExoMars-2016, ενημέρωσε το γραφείο τύπου του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.     

«Εκ των πραγμάτων, για πρώτη φορά και συγκεκριμένα για το πρόγραμμα ExoMars, δημιουργείται μια κοινή επίγεια βάση δεδομένων, η οποία συνενώνει τους  ευρωπαϊκούς, ρωσικούς και αμερικανικούς  σταθμούς λήψης, το ινδικό ραδιοτηλεσκόπιο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Νταρμστάντ της Γερμανίας με τις επίγειες επιστημονικές μονάδες της  Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) που υπάρχουν στην Ρωσία. 

Επίσης δημιουργούμε ένα ενιαίο αρχείο αποτελεσμάτων», δηλώνει  ο διευθυντής  του τμήματος επίγειων επιστημονικών μονάδων του  Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών  Βλαντιμίρ Ναζάροφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ισότιμη πρόσβαση στα δεδομένα αυτά θα έχουν και η Roskosmos και η ESA.  

Η ExoMars-2016 είναι το πρώτο στην ιστορία συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, πρόγραμμα διερεύνησης ζωής στον Άρη. Η έναρξη του προγράμματος άρχισε με την αποστολή  του πυραύλου —φορέα (PH) «Proton-M» με το τμήμα προώθησης «Briz-M» στις 14 Μαρτίου 2016 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, όταν η σύζευξη των διαστημικών συσκευών  TGO- «Schiaparelli» τέθηκε σε τροχιά πτήσης με προορισμό τον πλανήτη Άρη. Βασικός στόχος της αποστολής του 2016, είναι η εύρεση αποδείξεων για την ύπαρξη μεθανίου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την παρουσία ζωής ή ζωικής δραστηριότητας, σήμερα ή κατά το παρελθόν στον Άρη, όπως και να ελέγξουν τις βασικές τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν για την δεύτερη αποστολή  ExoMars που προγραμματίζεται για το 2020.   

Πηγή: www.ria.ru