ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ημέρα εθνικής ενότητας στη Ρωσία
© Sputnik/Sergey Pyatakov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ημέρα εθνικής ενότητας στη Ρωσία

Στις 4 Νοεμβρίου στη Ρωσία εορτάζεται η Ημέρα της εθνικής ενότητας. Η εν λόγω εορτή αναφέρεται στα γεγονότα του 1612, όταν τα λαϊκά ένοπλα τμήματα απελευθέρωσαν την Μόσχα από τους πολωνούς κατακτητές.

Τα γεγονότα αυτά που διαδραματίστηκαν πριν από 400 χρόνια, αφορούν την περίοδο της ρωσικής ιστορίας, η οποία είναι γνωστή ως Ταραχώδης Περίοδος, καθώς στα τέλη του 16ου αιώνα μετά τον θάνατο του τσάρου Ιβάν του Τρομερού και τον τερματισμό της δυναστείας των Ριουρικόβιτς, το κράτος της Μόσχας άρχισε να καταρρέει.

Κατά την διάρκεια της Ταραχώδους Περιόδου, η χώρα βίωσε μια οδυνηρότατη πολιτική και κοινωνικό- οικονομική κρίση, φυσικές καταστροφές κι έναν εμφύλιο πόλεμο και, στο τέλος τής, την εισβολή των πολωνών και σουηδών. Λεηλασίες, ληστείες, κλοπές ήταν η "εικόνα" σ΄όλη την επικράτεια της χώρας, ενώ τα φαινόμενα δωροδοκίας και μέθης γνώρισαν μια γενικευμένη έξαρση. Όλα αυτά συνετέλεσαν στο να καταρρεύσει το ενιαίο ρωσικό κράτος και στον ρωσικό θρόνο να ανεβαίνουν διαδοχικά αυτόκλητοι ηγέτες.

© Sputnik/

Δύο δεκαετίες εμφυλίου πολέμου και εσωτερικών ερίδων, πείνας, ληστειών και βίας που διέπρατταν και ασκούσαν τα πολωνο-λιθουανικά στρατεύματα στις ρωσικές πόλεις, καθώς και οι απροκάλυπτες θρησκευτικές διαμάχες μεταξύ καθολικισμού και ορθοδοξίας, ανάγκασαν τον λαό να συσπειρωθεί για να απελευθερώσει την χώρα από τους κατακτητές.

Τον Σεπτέμβριο του 1611 ο προεστός του Νίζνιγκόροντ Κουζμά Μίνιν, κάλεσε τους πολίτες να δημιουργήσουν τον λαϊκό στρατό, του οποίου κλήθηκε να ηγηθεί ο 30χρονος πρίγκιπας Ντμίτρι Παζάρσκι. Υπό την σημαία του λαϊκού στρατού, συγκροτήθηκε ένα μεγάλο για την εποχή στράτευμα, στο οποίο εντάχθηκαν 10.000 εθελοντές, περίπου 3.000 Κοζάκοι, περισσότεροι από χίλιοι τοξότες και πλήθος χωρικών.

Στις 4 Νοεμβρίου του 1612 ο στρατός του Νιζνιγκόραντ κατάφερε να καταλάβει την Κινεζική πόλη (σ.σ.κινεζική συνοικία της Μόσχα) και να εκδιώξει τους πολωνούς από την Μόσχα. Ήδη από τις αρχές του 1613 στην Μόσχα πραγματοποιήθηκε η Συνέλευση των Γαιών, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των διαφόρων στρωμάτων του πληθυσμού της χώρας. Νέος τσάρος εξελέγη ο νεαρός Μιχαήλ Ρομανόφ. Η Συνέλευση των Γαιών που συνεκλήθη το 1613, αποτέλεσε τον θρίαμβο της ορθοδοξίας και της εθνικής ενότητας.

Η εκδίωξη των πολωνών από την Μόσχα και η Συνέλευση των Γαιών δεν σήμαναν όμως και την ολοκληρωτική νίκη επί των ξένων εισβολέων, καθώς η Ταραχώδης Περίοδος τελείωσε στην Ρωσία μερικά χρόνια αργότερα με σημαντικές εδαφικές απώλειες. Επί πολλές δεκαετίες το Σμολένσκ βρίσκονταν υπό την κατοχή των κατακτητών, ένα σημαντικό τμήμα της Καρελίας το είχαν καταλάβει οι Σουηδοί, με αποτέλεσμα η χώρα να μην έχει έξοδο προς τον Φινλανδικό Κόλπο.

Παρόλα αυτά η νίκη του 1612, υπήρξε μια ισχυρή ώθηση για την αναγέννηση του ρωσικού κράτους. Στην απελευθέρωση των ρωσικών εδαφών από τους ξένους κατακτητές συμμετείχαν άνθρωποι που προέρχονταν από όλα τα κοινωνικά στρώματα και από όλους τους λαούς που ζούσαν στην χώρα.

© Sputnik/Artem Kreminsky

Στην σύγχρονη Ρωσία, η εορτή αυτή, με την οποία τιμάται η νίκη του 1612, καθιερώθηκε σχετικά πρόσφατα, καθώς για πρώτη φορά οι ρώσοι γιόρτασαν την Ημέρα τηςεθνική ενότητας το 2005. Τότε μάλιστα αρκετοί ρώσοι πολίτες, είχαν εκλάβει την καθιέρωση της εορτής αυτής ως προσπάθεια να υποκατασταθεί η περίφημη εορτή της 7ης Νοεμβρίου, η Ημέρα της Οκτωβριανής Επανάστασης που ήταν μια από τις βασικές εορτές της ΕΣΣΔ και την οποία εξακολουθούσαν γιορτάζουν ακόμη και μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η εορτή, που εορτάζεται στις 4 Νοεμβρίου, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση καινοτομία, αλλά σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια παλιά παράδοση που διήρκεσε σχεδόν τρεις αιώνες και διακόπηκε για την ακρίβεια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1649, ο τσάρος Αλεξέι Μιχαήλοβιτς Ρομανόφ, είχε δώσει εντολή, στις 4 Νοεμβρίου να εορτάζεται η ημέρα της εικόνας της Παναγίας του Καζάν. Σύμφωνα με την παράδοση, ο λαϊκός στρατός των εθελοντών, έχοντας την εικόνα αυτή της Παναγίας μαζί του, κατάφερε να κατατροπώσει τους εισβολείς. Σύμφωνα με το Ημερολόγιο της Εκκλησίας η ημέρα της εικόνα της Παναγίας του Καζάν εορτάζεται όπως και πρώτα στις 4 Νοεμβρίου, ως ημέρα μνήμης για τη απελευθέρωση της Μόσχας και της Ρωσίας από τους πολωνούς το 1612.

Σήμερα η Ημέρα της λαϊκής ενότητας, είναι μια γιορτή, που αποσκοπεί να θυμίζει στον κόσμο όχι απλώς τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα, αλλά και την σημασία που έχει η ενότητα για τους πολίτες μιας τέτοιας πολυεθνικής χώρας, όπως είναι η Ρωσία. 

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr