ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρώσοι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια από τις πλέον μακρινές μαύρες τρύπες
© Sputnik/Maksim Bogodvid
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρώσοι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια από τις πλέον μακρινές μαύρες τρύπες

Αστρονόμοι του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (ΡΑΕ) ανακάλυψαν ένα από τα πλέον απομακρυσμένα κβάζαρ (quasar), μια από τις ενεργές υπέρμετρα πυκνής μάζας μαύρες τρύπες που βρίσκονται στους πυρήνες των γαλαξιών, η οποία δημιουργήθηκε σχεδόν αμέσως μετά την Μεγάλη Έκρηξη (Bing Bang) και την γέννηση των πρώτων γαλαξιών του Σύμπαντος, αναφέρεται στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Astrophysical Journal.

«Πραγματοποιήσαμε μια φασματοσκοπική επαλήθευση είκοσι πηγών ακτινοβολίας ακτίνων Χ, που βρέθηκαν πρόσφατα. Η μια πηγή αποδείχθηκε ότι είναι πολύ απομακρυσμένη και βρίσκεται στο ερυθρό φάσμα 5,08, που αντιστοιχεί στην ηλικία του Σύμπαντος και είναι λίγο μεγαλύτερη του ενός δισεκατομμυρίου ετών. Αυτή η πηγή δεν είναι το πιο μακρινό κβάζαρ, που είναι γνωστό έως σήμερα, αλλά ενδεχομένως είναι το πιο μακρινό από εκείνα που εντοπίσθηκαν στην διαπασών του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος των ακτίνων Χ», λέει ο Σεργκέι Σαζόνοφ από το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (ΡΑΕ).

Τα κβάζαρ είναι μία σχετικώς πυκνή άλως υλικού που περιβάλλει τις κεντρικές μαύρες τρύπες μεγάλης μάζας, μακρινών γαλαξιών, οι οποίες απορροφούν την ύλη και αποβάλλουν ένα μέρος της με την μορφή στενού εύρους ακτινών ύλης με τα ταχύτητα περίπου αυτή του φωτός, που αποδεσμεύουν ροές ενέργειας, η φωτεινότητα των οποίων υπερβαίνει κατά δεκάδες και εκατομμύρια φορές την φωτεινότητα του Ηλίου.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ο αριθμός των κβάζαρς που βρέθηκαν στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα των ακτίνων Χ είναι εξαιρετικά μικρός- συνολικά δεν υπερβαίνούν τις δύο εκατοντάδες πυρήνες γαλαξιών και οι ρώσοι αστρονόμοι επιχείρησαν να διευρύνουν τον αριθμό αυτό, μελετώντας τα φάσματα των αντικειμένων που εκπέμπουν ακτίνες Χ και μοιάζουν με κβάζαρ.

Η ανακάλυψη ενός τόσο απομακρυσμένου κβάζαρ δηλώνει ότι ήδη σήμερα μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των γνωστών κβάζαρ που βρίσκονται στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα των ακτινών Χ, αξιοποιώντας προηγούμενα δεδομένα. Η αποστολή του «Spektra-RG» θα δώσει με τη σειρά του την δυνατότητα να ανακαλυφθούν πιο λαμπερά κβάζαρ στο υπό παρατήρηση τμήμα του Σύμπαντος, συμπεραίνουν οι ρώσοι επιστήμονες.

Πηγή: www.ria.ru