ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για το 2025 προγραμματίζεται η εκτόξευση του ρωσικού διαπλανητικού σταθμού
© Sputnik/Alexey Filippov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για το 2025 προγραμματίζεται η εκτόξευση του ρωσικού διαπλανητικού σταθμού

Ο διαπλανητικός σταθμός «Boomerang» («Μπούμεραγνκ») που αποτελεί συνέχεια της αποστολής «Fobos-Grunt» ενδέχεται να τεθεί σε διαστημική τροχιά το 2025. Η σχετική ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια της παρουσίασης που έκανε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (ΙΔΕ) της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Λεβ Ζελιόνι, στο έβδομο διεθνές συμπόσιο, με θέμα τις ‘Έρευνες του ηλιακού συστήματος (7Μ-S3).

«Όπως γνωρίζετε η αποστολή του ‘'Fobos'' απέτυχε και μάλιστα κατά το στάδιο της εκτόξευσης. Για μας έχει σημασία να στείλουμε έναν ακόμη δορυφόρο, έστω για λόγους δικού μας κύρους» προσέθεσε ο κ. Ζελιόνι.

Ο Αυτοματοποιημένος διαπλανητικός διαστημικός σταθμός ««Fobos-Grunt-1», ο πρώτος στα τελευταία 15 χρόνια ρωσικός διαπλανητικός σταθμός που έχει ως αποστολή να μεταφέρει δείγματα εδάφους από τον δορυφόρο του πλανήτη Άρη, εκτοξεύθηκε την νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 2011. Ο προωθητικός κινητήρας του σταθμού δεν λειτούργησε με αποτέλεσμα να μη μπορεί να θέσει τη διαστημική συσκευή σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Ο «Fobos-Grunt», παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη Γη και στις 15 Ιανουαρίου του 2015, εισήλθε στην ατμόσφαιρα και τα συντρίμμια του διασκορπίστηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πηγή: www.ria.ru