ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευρωπαϊκή έρευνα για “Holter” ορμονών με ελληνική συμμετοχή
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/CHRISTIAN BRUNA
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωπαϊκή έρευνα για “Holter” ορμονών με ελληνική συμμετοχή

Η συσκευή, θα φοριέται στην κοιλιά για 24 ώρες και θα συλλέγει δείγματα στα οποία θα μετρώνται οι μεταβολές των ορμονών μας στη διάρκεια της ημέρας και νύχτας.

Tον τρόπο διάγνωσης και παρακολούθησης της θεραπείας πολλών ενδοκρινικών νοσημάτων, αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια μία έξυπνη επαναστατική συσκευή για την 24ωρη καταγραφή ορμονών. Το εγχείρημα ξεκίνησε πριν ένα χρόνο από ομάδα επιστημόνων στη Νορβηγία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του προγράμματος HORIZON 2020. Η συσκευή, θα φοριέται στην κοιλιά για 24 ώρες και θα συλλέγει δείγματα στα οποία θα μετρώνται οι μεταβολές των ορμονών μας στη διάρκεια της ημέρας και νύχτας. Πρόκειται για ένα "Holter" ορμονών, όπως γίνεται με την 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης. 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Ελληνικής ομάδας του προγράμματος ULTRADIAN Στέλιος Τσαγκαράκης, Συντονιστής Διευθυντής του Ενδοκρινολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ενδοκρινολογική έρευνα. Το επόμενο βήμα είναι να τελειοποιηθεί η συσκευή και περίπου σε δύο χρόνια θα υπάρχουν σαφή αποτελέσματα για τα οφέλη της. Ο κ. Τσαγκαράκης, επισήμανε ότι η 24ωρη καταγραφή θα ρίξει περισσότερο φως στον τρόπο με τον οποίο οι ορμόνες επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό στο στρες, τις ψυχικές και διατροφικές διαταραχές και άλλες καθημερινές μας συνήθειες.

Οι πρώτες κλινικές εφαρμογές του προγράμματος πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» σε ασθενείς με προβλήματα στην έκκριση κορτιζόλης, αλδοστερόνης και αυξητικής ορμόνης. 

Το Ενδοκρινολογικό Τμήμα — Διαβητολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας με διεθνή παρουσία και συμμετοχή σε πολυκεντρικές μελέτες. Νοσηλεύει περίπου 1000 ασθενείς με πολύπλοκα και σπάνια ενδοκρινικά νοσήματα τον χρόνο ενώ πάνω από 30.000 ασθενείς ετησίως επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία, τα ειδικά ιατρεία και το Διαβητολογικό Κέντρο.

Έφη Φουσέκη 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ