ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκαλυπτήρια του μνημείου του πρίγκιπα Βλαντίμιρ στη Μόσχα
© Sputnik/Sergey Guneev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκαλυπτήρια του μνημείου του πρίγκιπα Βλαντίμιρ στη Μόσχα

Ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος ευλόγησε το μνημείο του πρίγκιπα Βλαντίμιρ, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν στην πλατεία Μποροβίρτσκαγια της Μόσχας.

« Ο άγιος πρίγκιπας Βλαντίμιρ προσέγγισε το ζήτημα της πίστης με πολύ ρεαλιστικό τρόπο, στέλνοντας τους πρεσβευτές του, να κατανοήσουν, που και πώς υπηρετούν τον Θεό. Αυτή ήταν μια πράξη βαθύτατης ειλικρίνειας του πρίγκιπα, της πρόθεσης του να προσεγγίσει με τον πλέον έντιμο και αντικειμενικό τρόπο το πιο σημαντικό ζήτημα, που είναι η επιλογή της πίστης», είπε ο Πατριάρχης.

Είπε ακόμη, ότι «σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο, που συγχέονται οι αλήθειες. «Η λατρεία, την οποία πρεσβεύουν πολλοί χωρίς να το ξέρουν είναι η σχετικότητα της αλήθειας, η ψευδοθρησκεία της εποχής μας», είπε ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξου Εκκλησίας.

«Εάν ο Βλαντίμιρ σκέφτονταν όπως σκέφτονται μερικοί δικοί μας σύγχρονοι, ποτέ δεν θα έκανε την επιλογή του, θα παρέμενε παγανιστής ή θα γίνονταν μόνο εκείνος προσωπικά χριστιανός, αλλά δεν θα διέδιδε τον χριστιανισμό στη Ρωσία και τότε δεν θα υπήρχε ούτε Ρωσία,ούτε Ρωσικό ορθόδοξο κράτος, ούτε Ρωσική Αυτοκρατορία, ούτε η σημερινή Ρωσία'', είπε ο Πατριάρχης.

Ο Βλαντίμιρ, συνέχισε ο Πατριάρχης Κύριλλος, "δεν επιζητούσε τις επιβλητικές λειτουργίες ούτε μια πνευματική άνεση, τα οποία συχνά προσφέρει η εκκλησία, αλλά αναζητούσε την πραγματική αλήθεια, βρήκε και αγάπησε την μορφή του Χριστού και στην σταύρωση του είδε το φως, την αλήθεια, την ζωή».

Ο ρώσος πατριάρχης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δυσκολίες στην οικονομία και την πολιτική υπάρχουν σε οποιαδήποτε κοινωνία, αλλά το να χάσει κανείς την πνευματική του ταυτότητα, είναι καταδίκη για οποιαδήποτε χώρα», γι αυτό το λόγο, για τον πρίγκιπα Βαλντίμιρ, «το ζήτημα της επιλογής της πίστης ήταν ταυτόσημο με το ζήτημα της επιλογής συνολικά της τύχης του αγαπημένου του λαού».

«Το μνημείο αυτό υπενθυμίζει στον καθένα μας, και του λέει ότι, ή θα είσαι ειλικρινής με την πίστη σου, θα αγαπάς ειλικρινά την Πατρίδα σου, τον λαό σου, ή θέλεις να αποστασιοποιηθείς από τους πάντες και τα απάντα για το προσωπικό σου όφελος και τα ιδιοτελή σου συμφέροντα; Χριστιανός είναι εκείνος που δεν ακολουθεί τον Χριστό μόνο όταν τον εξυπηρετεί και νοιώθει καλά, αλλά πάντα», είπε ο πατριάρχης.

Στην επίσημη τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου παρέστησαν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντεφ, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, ο Δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν και ο υπουργός Πολιτισμού Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Πηγή: www.ria.ru