ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρωσία-δημοσκόπηση: Το 52% των πολιτών φοβάται ότι μπορεί να γίνει ένας πόλεμος με τις χώρες του ΝΑΤΟ
© EPA/Maurizio Gambarini
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρωσία-δημοσκόπηση: Το 52% των πολιτών φοβάται ότι μπορεί να γίνει ένας πόλεμος με τις χώρες του ΝΑΤΟ

Περισσότεροι από τους μισούς ρώσους (52%) φοβούνται ότι μπορεί να γίνει ένα πόλεμος ευρείας κλίμακας μεταξύ Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά το 78% θεωρεί ότι είναι ανεπίτρεπτο- στην περίπτωση αυτή- η Ρωσία να κάνει πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε το Ίδρυμα Κοινής Γνώμης (ΙΚΓ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 40% των ρώσων πιστεύει ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει απειλή πολέμου. Παράλληλα όμως, το 43% πιστεύει ότι οι πιθανότητες πολέμου αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερες από εκείνες που υπήρχαν την δεκαετία του 70, αλλά την άποψη αυτή έχουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Περισσότεροι από τους μισούς ρώσους (60%) πιστεύουν ότι η απειλή αυτή, τα τελευταία δυο με τρία χρόνια έγινε επίσης μεγάλη, γεγονός που το αποδίδουν πρωτίστως στο ότι η Ρωσία «αναγεννάτε από τις στάχτες και αυτό δεν αρέσει σε όλους».

Συνολικά, μόνο το 6% πιστεύει ότι στην παρούσα φάση οι πιθανότητες για να γίνει ένας ευρείας κλίμακας πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και χωρών του ΝΑΤΟ είναι μικρότερες από αυτές που υπήρχαν πριν από 2-3 χρόνια. Αυτό το αποδίδουν, κυρίως, στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας και στην εμπιστοσύνη που υπάρχει προς την πολιτική ηγεσία. Το 65%,επίσης, θεωρεί ότι η πολιτική που ασκεί η Ρωσία το τελευταίο διάστημα περιορίζει τους κινδύνους για την έναρξη ενός πολέμου ευρείας κλίμακας με τις χώρες του ΝΑΤΟ, ενώ το 17% έχει αντίθετη άποψη. Στον περιορισμό των κινδύνων αυτών κατά την άποψη των ρώσων συμβάλλει η φιλειρηνική πολιτική της χώρας, το κύρος του ρώσου προέδρου και η σύνεση στην εξωτερική πολιτική.

Σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά όπλα, το 25% των ρώσων πιστεύει ότι σε περίπτωση διεξαγωγής ενός πολέμου ευρείας κλίμακας μεταξύ Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ, δεν θα χρησιμοποιηθούν, ενώ το 80% των ρώσων πιστεύουν ότι αν χρησιμοποιηθούν θα καταστρέφονταν η ανθρωπότητα.

Πηγή: www.ria.ru