ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρώσοι φυσικοί έκαναν το τιτάνιο ακόμη πιό δυνατό
© Sputnik/Aleksey Kudenko
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρώσοι φυσικοί έκαναν το τιτάνιο ακόμη πιό δυνατό

Φυσικοί από την πόλη Μπέλγκοραντ  δημιούργησαν ένα νέο "κράμα" τιτανίου, το οποίο είναι πιό υψηλής αντοχής, απ' ό,τι το καθαρό τιτάνιο και διαθέτει άλλες ενδιαφέρουσες ιδιότητες που απαιτούνται για την κατασκευή συσκευών υψηλής αντοχής που χρησιμοποιούνται στην ιατρική και την αεροδιαστημική, αναφέρεται στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Materials & Design.

"'Οπως ακριβώς και το καθαρό τιτάνιο, το τιτάνιο-τιτάνιο-βόριο', έχει μικρό ειδικό βάρος, υψηλή αντιδιαβρωτική αντοχή, υποαλλεργικότητα. Ωστόσο, ως σύνθετο υλικό με ιδιαίτερα υψηλή αντοχή και σκληρότητα, μπορεί να ενισχύει την αρμολόγηση, εν αντιθέσει με το καθαρό τιτάνιο, κάτι που το καθιστά κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή ιατρικών εργαλείων" δήλωσε ο Σεργκέι Ζερμπτσόφ από το Κρατικό Πανπειστήμιο Μπέλγκοραντ,  όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου τύπου  του Ρωσικού Ιδρύματος Επιστημών.      

Το τιτάνιο, όπως λένε οι επιστήμονες, έχει πλήθος εφαρμογών στον τομέα της αεορδιαστημικής και της ιατρικής, λόγω της αντοχής του, της ελαφρύτητας του και των αντιδιαβρωτικών του ιδιοτήτων, με αποτέλεσμα να μην έχει σχεδόν καμία επίπτωση όταν χρησιμοποιείται σε εμφυτέυματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα τελυταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες διαφορετικά κράματα τιτανίου, κανένα όμως από τα οποία δεν έχει εξαλείψει την κύρια τού ατέλεια,  που είναι η σχετικά χαμηλή σκληρότητά του, η οποία δεν επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί το τιτάνιο ως βάση για την κατασκευή κοπτικών εργαλείων ή άλλων συσκευών, στα οποία απαιτούνται υλικά που ανθίστανται στις παραμορφώσεις. Ο Ζερεμπτσόφ και οι συνάδελφοι του, έλυσαν το προβλημα αυτό, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό συνθετικό υλικό στην βάση του τιτανίου και του τιτανίου και βορίου, που δεν συνιστούν ένα ασυνήθιστο 'κράμα", αλλά ένα ιδιαίτερο συνθετικό υλικό, που μοιάζει  ως προς την δομή του με με τις κερήθρες των μελισσών ή με ψηφιδωτό.         

Όπως λένε οι επιστήμονες, τα συστατικά του υλικού αυτού έχουν διάφορες ιδιότητες. Ιδιαίτερα, οι τοίχοι των εν λόγω μεταλλικών 'κερηθρών' αποτελούντο από βορίδιο του τιτανίου, που είναι υλικό πιο υψηλής αντοχής και σκληρότητας, ενώ τα μεταξύ τους κενά, πληρώθηκαν με σύνηθες τιτάνιο, πιό μαλακό και εύκαμπτο, απ΄ αυτό που δημιουργεί η ένωση τιτανίου και βορίου.     

Οι επιστήμονες γνώριζαν τις ενδιαφέρουσες ιδιότητες του βοριδίου του τιτανίου, ωστόσο το πρόβλημα συνιστάτο στο ότι, ήταν πολύ δύσκολη η επεξεργασία του και δύσκολο να του προσδώσουν την κατάλληλη μορφή χωρίς να καταστραφεί το υλικό. Προβαίνοντας σε πειραματισμούς με παρόμοιες "κερήθρες", οι συντάκτες του άρθρου αντιλήφθησαν, πως μπορούν να το επιτύχουν, διατηρώντας όλα τα θετικά και του ιτανίου και της ένωσης τιτανίου-βορίου.       

Όπως αποδείχθηκε, μπορεί να δημιουργηθεί στην βάση αυτών των κερυθρών ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό και παράλληλα εύκαμπτο υλικό, τηκώντας ένα μείγμα από σκόνη τιτανίου και διβοριδίου του τιτανίου σε θερμοκρασίες περίπου 1000 βαθμών Κελσίου. Σ' αυτές τις θερμοκρασίες οι μήτρες από βορίδιο τιτανίου μπορούν επξεργαστούν και να μορφοποιηθούν, χωρίς να προκληθούν ρωγμές στην δομή τους.    

 Όπως επεσήμανε ο κ. Ζερεμπτσόφ, τα ιατρικά εργαλεία που κατασκευάζονται από το συνθετικό αυτό υλικό, θα είναι πολύ πιό ελαφρά σε σχέση με τα αντίστοιχα εργαλεία από ατσάλι, ενώ οι φυσικές τους ιδιότητες επιτρέπουν να χηρσιμοποιηθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις  σε μαγνητικό πεδίο.

Πηγή: www.ria.ru