ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα 2/3 των Ρώσων θέλουν να δουν τον Πούτιν πρόεδρο και μετά το 2018
© Sputnik/Aleksey Druzhinin
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 2/3 των Ρώσων θέλουν να δουν τον Πούτιν πρόεδρο και μετά το 2018

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ρώσων (63%) θέλουν να δουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο αξίωμα του προέδρου της Ρωσίας και μετά το 2018, την στιγμή που μόνο το 26% πιστεύει ότι ενδέχεται την περίοδο εκείνη να εμφανιστεί στην χώρα νέος ηγέτης που θα είναι ικανός να τον διαδεχθεί. Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από δημοσκόπηση που διενήργησε το "Λεβάντα Τσέντρ" Levada Centr", τα οποία παρουσιάζει η εφημερίδα Vedomosti.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 18% των ρώσων δεν θα ήθελε να είναι πρόεδρος και μετά το 2018 ο Πούτιν, ενώ το 49% απάντησε "όχι" στο ερώτημα, αν βλέπει άλλη εναλλακτική υποψηφιότητα στον Πούτιν. Τον Οκτώβριο του 2012 μόνο το 32% των ρώσων δήλωνε ότι θα ήθελε να ανανεωθεί η θητεία του Πούτιν, ενώ το 49% θεωρούσε ότι στην Ρωσία μπορεί να αναδειχθεί κάποιος, που θα μπορούσε να διαδεχθεί τον ρώσο ηγέτη.

Ο κοινωνιολόγος Ντενίς Βολκόφ, από το Levada Centr", το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Vedomosti, θεωρεί ότι μετά το 2008 η υποστήριξη προς την ρωσική ηγεσία παρουσίαζε πτώση και αυξάνονταν το ποσοστό εκείνων που θεωρούσαν ότι η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο, και μάλιστα πριν τα γεγονότα της Κριμαίας η υποστήριξη προς την κυβέρνηση παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα, έστω και αν κατάφερε να μετριάσει τις διαμαρτυρίες.

Συμφωνα με τον ίδιο μετά τα γεγονότα της Κριμαίας, η ηγεσία έδειξε ότι "η Ρωσία αναγεννάται ως μεγάλο κράτος και με τον εθνικισμό αυτό η κατάσταση άλλαξε ριζικά. Η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος έπεσε, αλλά η δημοτικότητα του προέδρου παραμένει στα ίδια επίπεδα. Ετσι το 63% των ρώσων, οι οποίοι θέλουν να παρεμείνει ο Πούτιν πρόεδρος, είναι σχεδόν ακριβώς το ποσοστό που τον υποστηρίζει", παρατηρεί ο Βολκόφ.

Ο ίδιος διευκρινίζει, ότι για νέο ηγέτη μιλούν (σύμφωνα με τη δημοσκόπηση είναι το 26%) "εκείνοι που δεν είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους, εκείνοι που θα ήθελαν να έρθει στην εξουσία κάποιος άλλος, αλλά που ελάχιστα αντιλαμβάνονται πως λειτουργεί το πολιτικό σύστημα".

"Κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών φαίνεται πως βελτιώθηκαν οι διαθέσεις των ρώσων. Γι αυτό και οι προθέσεις να ψηφίσουν τον Πούτιν στις εκλογές, το πιθανότερο είναι ότι θα μειώνονται, αλλά αργά. Και επειδή η δημοτικότητα τού δεν απειλείται να πέσει απότομα, υπάρχει πιθανότητα, στην προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία να ετναχθούν δραστήριοι παίκτες, για να την ενισχύσουν. Προφανώς, όταν θα αρχίσουν να συζητούν τα σενάρια της προεκλογικής εκστρατείας, θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στο ερώτημα που λέει, με ποιά ταχύτητα μειώνεται η υποστήριξη προς τον Πούτιν", σημείωσε.

Πηγή: www.ria.ru