ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επαφές της Αγιορειτικής Εστίας για τη μεταφορά έκθεσης ζωγραφικής Ρώσων καλλιτεχνών
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επαφές της Αγιορειτικής Εστίας για τη μεταφορά έκθεσης ζωγραφικής Ρώσων καλλιτεχνών

Σε επαφές με τη ρωσική πλευρά βρίσκεται η Αγιορειτική Εστία προκειμένου στις αρχές του 2017 να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη έκθεση ζωγραφικής με έργα Ρώσων καλλιτεχνών από το Τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου της Μόσχας.

Σε επαφές με τη ρωσική πλευρά βρίσκεται η Αγιορειτική Εστία προκειμένου στις αρχές του 2017 να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη έκθεση ζωγραφικής με έργα Ρώσων καλλιτεχνών από το Τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου της Μόσχας.

«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για την παρουσίαση του καλλιτεχνικού έργου είκοσι τεσσάρων διαφορετικών καλλιτεχνών οι οποίοι επισκέφτηκαν το 2015 το Άγιον Όρος, έκαναν από τρία ταξίδια ο καθένας, διέμεναν σε διαφορετικά μοναστήρια και από αυτά τα ταξίδια δημιουργήθηκε ένα μεγάλο αρχείο έργων ζωγραφικής. Το ενδιαφέρον της έκθεσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι 24 καλλιτέχνες δεν ζωγράφιζαν με τον ίδιο τρόπο και φυσικά στο ίδιο υλικό. Έχουμε λάδια, γλυπτά, πίνακες με διαφορετικές τεχνοτροπίες ο καθένας» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9» ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, Αναστάσιος Ντούρος. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και τόνισε ότι μόλις ευοδωθούν, η Αγιορειτική Εστία θα ενημερώσει το κοινό.

Στο μεταξύ ο κ. Ντούρος σε συνάντησή του με τη διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Ιστορίας των Θρησκειών της Αγίας Πετρούπολης, πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο έκθεσης με χάρτινες εικόνες στο Βυζαντινό Μουσείο, συζήτησε μαζί της το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου και της Αγιορειτικής Εστίας. «Συζητήσαμε την επέκταση της μέχρι τώρα συνεργασίας με την υπογραφή ενός συμφώνου με το οποίο θα μπορούμε να κάνουμε κάποιες ανταλλαγές από εκθέσεις» είπε. Σημείωσε, ακόμη, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς στη Ρωσία μέρους του υλικού των δύο σύγχρονων Βρετανών ζωγράφων που βρίσκονται στο αρχείο της Αγιορειτικής Εστίας, των Νταγκ Πάτερσον και Τιμ Βάινερ, που είναι σύγχρονοι ζωγράφοι και έχουν κάνει ένα πολύ σπουδαίο έργο για το Άγιον Όρος. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη χρωμολιθογραφιών για το Άγιον Όρος που βρίσκονται στο αρχείο του Κρατικού Μουσείου της Ιστορίας των Θρησκειών στην Αγία Πετρούπολη.

Για τους δεσμούς με την Αγία Πετρούπολη, ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι πριν λίγους μήνες παρουσιάστηκε το έργο της Αγιορειτικής Εστίας στο πλαίσιο εκδήλωσης που έκανε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και μιας σειράς δράσεων στο πλαίσιο της διπλωματίας πόλεων, ενώ είχε παρουσιαστεί προ ετών στην Αγιορειτική Εστία φωτογραφικό υλικό για το Άγιον Όρος από επτά διαφορετικά αρχεία, μεταξύ των οποίων και από τη Ρωσία και η σχετική έκθεση παρουσιάστηκε στη συνέχεια και στη Ρωσία.

Για τους Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα ανέφερε ότι «το ενδιαφέρον των Ρώσων για το Άγιον Όρος είναι πολύ μεγάλο». «Μπορώ να πω ότι το 50% περίπου των επισκεπτών που μπαίνουν στο Άγιον Όρος είναι Ρώσοι. Κρατούν μια πάρα πολύ καλή επαφή με γέροντες του Αγίου Όρους, με τα μοναστήρια, και όχι μόνο με το ρωσικό μοναστήρι στο οποίο εγκαταβιούν Ρώσοι μοναχοί αλλά γενικότερα» είπε και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ελληνικός ή ρώσικος μοναχισμός αλλά αγιορειτικός μοναχισμός. «Οι Ρώσοι ευχαριστιούνται πάρα πολύ και χαίρονται τη συναναστροφή τους με όλους τους μοναχούς του Αγίου Όρους. Πηγαίνουν σε όλα τα μοναστήρια όχι μόνο στα ρωσικά και έτσι παίρνουν μια ευλογία, όπως λένε και οι ίδιοι, την οποία επιστρέφοντας στη χώρα τους, στις πόλεις τους, στη Ρωσία, τη θεωρούν πολύ σημαντική» πρόσθεσε.

Ανέφερε τη χαρακτηριστική φράση που του είχε πει ένας Ρώσος ταξιδιώτης στο Άγιον Όρος, στη συνομιλία που είχε μαζί του: «για μας το Άγιον Όρος είναι ο άγιος τόπος μας. Όπως έχετε εσείς τα Ιεροσόλυμα και λέτε θέλουμε να πάμε να επισκεφτούμε κάποια στιγμή τους Αγίους Τόπους, για μας αυτός ο άγιος τόπος είναι το Άγιον Όρος και αυτό μας κρατάει».

Π. Γιούλτση

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ