ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρωσία: Επτά ΑΕΙ στον κατάλογο των πανεπιστημίων που οι απόφοιτοι τους βρίσκουν πιο εύκολα εργασία
© Sputnik/Ramil Sitdikov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρωσία: Επτά ΑΕΙ στον κατάλογο των πανεπιστημίων που οι απόφοιτοι τους βρίσκουν πιο εύκολα εργασία

Επτά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ) της Ρωσίας συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των πανεπιστημίων των οποίων οι απόφοιτοι βρίσκουν πιο εύκολα εργασία και αποκαθίστανται επαγγελματικά.

Βρετανοί εμπειρογνώμονες ερεύνησαν την σχέση που υπάρχει μεταξύ του συστήματος εκπαίδευσης των ΑΕΙ και των πιθανοτήτων να βρουν εργασία οι απόφοιτοι τους. Το πόρισμα της έρευνας τους, υπήρξε ο κατάλογος των πανεπιστημίων με κριτήριο την απασχόληση των αποφοίτων τους  (QS Graduate Employability Ranking), που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά. 

Εν συγκρίσει με άλλες πιλοτικές εκδοχές που αφορούν την κατάταξη πανεπιστημίων, στην κατάταξη αυτή, χρησιμοποιήθηκε μια πιο προηγμένη μεθοδολογία καθώς εντάχθηκαν στον κατάλογο, εκατό επιπλέον πανεπιστήμια.

Είναι ενδεικτικό ότι, υψηλές θέσεις στην κατάταξη αυτή κατέλαβαν τα ανώτατα πνευματικά ιδρύματα με κατεύθυνση STEM (φυσικές επιστήμες, τεχνολογίες, μηχανική και μαθηματικά) και κατεύθυνση τεχνολογιών. Μάλιστα, δύο ρωσικά ΑΕΙ, το Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας  και το Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO) βρέθηκαν μέσα  στα 150 καλύτερα πανεπιστήμια.

Το Κρατικό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και το Ρωσικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο  Πλεχάνοφ εντάχθηκαν στην κατηγορία των 200 καλύτερων πανεπιστημίων. Ακόμη τρία ΑΕΙ (το Κρατικό Ερευνητικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο  NITU ‘MISIS, το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας και  η «Ανώτατη Σχολή Οικονομίας»)  εντάχθηκαν στην κατηγορία 201+.

Μάλιστα, το Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), καταγράφηκε ως ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, με βάση το κριτήριο «Εύρεση  εργασίας τους πρώτους  12 μήνες μετά την αποφοίτηση», καθώς βαθμολογήθηκε με βάση το κριτήριο αυτό με τον μέγιστο δυνατό βαθμό (100 στα 100). Ένα από τα   

καλύτερα ΑΕΙ με βάση τον κριτήριο «οργάνωση συνεργασίας εργοδοτών με τους φοιτητές», βρέθηκε να είναι το NITU ‘MISIS (επίσης με 100 στα100),ενώ το Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας κατέλαβε την τρίτη θέση με βάση το κριτήριο «Κρίσεις αποφοίτων»  (99,9 βαθμοί στους 100).

Πρώτα στην κατάταξη βρέθηκαν τα πανεπιστήμια του Stanford και το MIT  (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης). 

Στην κατηγορία των 20 καλύτερων πανεπιστήμιων, εντάχθηκαν ΑΕΙ από τις ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Κίνα, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία και Χονγκ-Κόνγκ.

Πηγή: www.ria.ru