ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρώσοι επιστήμονες  ανακάλυψαν νέο τρόπο εντοπισμού κοιτασμάτων πετρελαίου
© Sputnik/Igor Ageenko
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν νέο τρόπο εντοπισμού κοιτασμάτων πετρελαίου

Νέο τρόπο εντοπισμού κοιτασμάτων πετρελαίου ανακάλυψαν επιστήμονες του εργαστηρίου «Βιολογία θαλασσίων ασπόνδυλων» που υπάγεται στην Σχολή φυσικών επιστημών του ομοσπονδιακού  πανεπιστημίου Άπω Ανατολής του Βλαντιβαστόκ.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι θαλάσσιοι σκώληκες (δακτυλιοσκώληκες) παρέχουν ενδείξεις για την ύπαρξη υποθαλασσίων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του ιδρύματος.  

Αφού μελέτησαν την δομή των δακτυλιοσκωλήκων και τα συστατικά των οργανικών ουσιών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, οι δακτυλιοσκώληκες διαβιούν σε περιοχές των ωκεανών, που προσφέρονται  για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

«Το σώμα τους, διαθέτει στο βάθος του ένα ειδικό όργανο στο οποίο διαμένουν χημοσυνθετικά βακτήρια τα οποία οξειδώνουν το μεθάνιο. Αυτή η διαδικασία συντελείται με την εκπομπή ενέργειας, η οποία χρησιμοποιείται στη σύνθεση των οργανικών ουσιών. Μοιάζει με φωτοσύνθεση, με τη διαφορά ότι, την ενέργεια δεν την δίνει το ηλιακό φως, αλλά η οξείδωση του μεθανίου, η οποία είναι αναγκαία για την βιωσιμότητα τον δακτυλιοσκωλήκων σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις, μεγέθους μικρότερου το ενός mlt ανά λίτρο εδάφους. Αυτό μας επέτρεψε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα, που λέει ότι σ' εκείνες τις περιοχές, στις οποίες διαβιούν δακτυλιοσκώληκες, υπάρχουν προοπτικές για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου». Αυτή ήταν η διευκρίνιση που έδωσε ο διευθυντής του εργαστηρίου «Βιολογία θαλασσίων ασπόνδυλων»  Βλαντιμίρ Μαλάχοφ.           

Ο ίδιος, υπογράμμισε, επίσης, ότι, τα είδη δακτυλιοσκώληκων που βρίσκονται σε αβαθή ύδατα, συναντώνται εκεί που έχουν εντοπισθεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ή εκεί που ήδη γίνεται εξόρυξη υδρογονανθράκων, όπως για παράδειγμα στην Βόρειο Θάλασσα και την Θάλλασσα Μπάρεντς, στην υφαλοκρηπίδα της Σαχαλίνης. Στην Άπω Ανατολή τέτοια είδη δακτυλιοσκωλήκων έχουν  εντοπισθεί στην στις Θάλασσες Αχότσκογιε και Βερίγγειο.       

« Η ανθρωπότητα διαθέτει ακόμη αποθέματα υδρογονανθράκων όπου υπάρχουν σε μεγάλα βάθη των ωκεανών και οι δακτυλιοσκώληκες μας δείχνουν τα σημεία όπου μπορούν να εντοπισθούν» θεωρεί ο Μαλάχοφ.  

Το εργαστήριο «Βιολογία θαλασσίων ασπόνδυλων» που υπάγεται στην Σχολή φυσικών επιστημών του ομοσπονδιακού  πανεπιστημίου Άπω Ανατολής του Βλαντιβαστόκ, ιδρύθηκε στο πλαίσιο της «μεγάλης επιχορήγησης» που έκανε η κυβέρνηση το 2010. Αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες τους στο πλαίσιο του μεγάλου πολυσύνθετου προγράμματος «Τεχνολογίες εντοπισμού και ορθολογικής αξιοποίησης των θαλάσσιων αποθεμάτων βιολογικής φύσεως», το οποίο θα διαρκέσει έως το 2018 και έχει την στήριξη του Ρωσικού Ιδρύματος Επιστήμης.

Πηγή: www.ria.ru