ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρωσικό μικροσκοπικό ρομπότ–gecko για δοκιμές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
© Sputnik/
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρωσικό μικροσκοπικό ρομπότ–gecko για δοκιμές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ένα μοναδικό μικροσκοπικό ρομπότ ρωσικής κατασκευής με τριχωτές «πατούσες», το οποίο μιμείται τις κινήσεις της σαύρας gecko (σ.σ.είδος μικρής σαύρας) και το οποίο βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο, θα τοποθετηθεί στην εξωτερική επιφάνεια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), δήλωσε στο Ria Novosti ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Ρωσικά διαστημικά συστήματα», η οποία πραγματοποιεί και τις δοκιμές του ρομπότ.

«Το ρομπότ-gecko μπορεί να λειτουργεί σε θερμοκρασίες Κελσίου —200 έως +200, εκτός ατμόσφαιρας, ενώ είναι, επίσης, ανθεκτικό στην ραδιενέργεια και στις επιδράσεις του ατομικού οξυγόνου σε διαστημικές συνθήκες. Προγραμματίζεται, επίσης, ο εξοπλισμός του μικροσκοπικού ρομπότ με διάφορα είδη ωφέλιμου φορτίου όπως και η διεξαγωγή ενός διαστημικού πειράματος στον ISS» επεσήμανε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Έχοντας βάρος μόλις 70 μικρογραμμαρίων, το μικρορομπότ μπορεί να αντέχει φορτία 20 φορές μεγαλύτερα του βάρους της και να μετακινεί βάρος 5 φορές μεγαλύτερο του δικού του. Παράλληλα η ταχύτητα με την οποία θα κινείται είναι περίπου 14 mm/sec, που θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλη για τέτοιους είδους και τέτοιου μεγέθους κατασκευές.

Σε αντίθεση με τα αντίστοιχα μικρομπότ που έχουν δημιουργηθεί στον κόσμο, το ρωσικό μικρορομπότ έχει κατασκευασθεί για να μπορεί να κινείται σε ανώμαλες και επικλινείς επιφάνειες και σε επιφάνειες με βαθμίδες.

Όπως διευκρίνισε ο επιστημονικός συνεργάτης του τομέα μικρομηχανικής της εταιρείας «Ρωσικά Διαστημικά Συστήματα» Ντμίτρι Καζλόφ,οι περαιτέρω έρευνες στον τομέα της δημιουργίας ρομποτικών συσκευών, θα στραφούν στην κατασκευή βιομορφικών ρομπότ.

«Μελετάμε προσεκτικά τις κινήσεις των ζώων και την διάρθρωση των άκρων τους (για παράδειγμα της συνομοταξίας της σαύρας Gecko) και αξιοποιούμε αυτά τα στοιχεία στον σχεδιασμό των διαφόρων λειτουργιών των συσκευών, ακόμη και σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας — το πώς κινούνται τα «ποδαράκια», οι ιδιότητες που πρέπει να έχουν οι επικαλύψεις τους, καθώς και το μοντέλο των δυνάμεων που θα επηρεάζουν το ρομπότ», δήλωσε ο ίδιος.

Για να μετακινούνται τα μικροσκοπικά ρομπότ, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον οκτώ «ποδαράκια» με ειδική επικάλυψη, η οποία θα του επιτρέπουν, σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας «να κολλάει» στις επιφάνειες. Κάθε «ποδαράκι» διαθέτει ένα «σκαλοπάτι» το οποίο μπορεί να αλλάζει γωνία εν κινήσει. Χάρη σ αυτές τις ιδιαιτερότητες θα μπορεί να κινείται πάνω σε διάφορες επιφάνειες. Σε μια πιο σύνθετη εκδοχή προβλέπεται η δημιουργία περισσότερων «ποδιών» μικρότερου μεγέθους.

Όπως διευκρίνισε ο διευθυντής του τμήματος μικρομηχανικής της εταιρείας «Ρωσικά Διαστημικά Συστήματα» Ίγκορ Σμιρνόφ, όλο το μικρορομπότ, συνιστά ένα πολυστρωματικό εξάρτημα, η τεχνολογία παραγωγής του οποίου μοιάζει με την κατασκευή των τσίπ.

«Αυτή είναι η μοναδική τεχνολογική διαδικασία χωρίς συναρμολόγηση. Ως βάση στην κατασκευή της συσκευής, χρησιμοποιούνται συνολικά δύο υλικά το πυρίτιο και τα πολυϊμίδια, τα οποία παίρνουμε από Ρώσους προμηθευτές» διευκρίνισε ο Σμιρνόφ.

Το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο έχει δημιουργήσει η εταιρεία ΡΔΣ και χρησιμοποιείται για την κατασκευή του μικροσκοπικού ρομπότ, προσφέρει την δυνατότητα να χρησιμοποιούνται εφαρμοσμένες μέθοδοι κατασκευής μικροσκοπικών ηλεκτρονικών συσκευών, ενώ απλουστεύει σημαντικά τις διαδικασίες κατασκευής εν σχέση με τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό για την κατασκευή παρόμοιων μικρορομπότ.

Στο πλακίδιο πυριτίου, με την χρήση πολλαπλών μεθόδων, την χρήση φωτολιθογραφίας, ψεκασμού και ανισότροπης χάραξης κατασκευάζονται μερικές δεκάδες μικροσκοπικά ρομπότ. Αυτή η μέθοδος προσφέρει την δυνατότητα, σε συνθήκες μαζικής παραγωγής, αυξάνοντας το μέγεθος του πλακιδίου πυριτίου και χρησιμοποιώντας υψηλής παραγωγικότητας τεχνικό εξοπλισμό, να κατασκευάζονται εκατοντάδες παρόμοια μικροσκοπικά ρομπότ.

Πηγή: www.ria.ru