ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρώσοι επιστήμονες δημιούργησαν αμφιβληστροειδή χιτώνα από βλαστοκύτταρα
© Sputnik/Vitaly Ankov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρώσοι επιστήμονες δημιούργησαν αμφιβληστροειδή χιτώνα από βλαστοκύτταρα

Επιστήμονες του Ομοσπονδιακού Κέντρου Κλινικοεργαστηριακής και εργαστηριακής ιατρικής, που υπάγεται στο Ομοσπονδιακή Υπηρεσία βιοϊατρικής, όπως γράφει η εφημερίδα «Ισβέστια», κατάφεραν να δημιουργήσουν αμφιβληστροειδή χιτώνα από μεταλλαγμένα κύτταρα, κάτι που θα είναι δυνατόν να ιάσει την τύφλωση.

Η ρωσική εφημερίδα επισημαίνει, ότι η πρώτη μεταμόσχευση σε επίπεδο κλινικών δοκιμών προγραμματίζεται να γίνει εντός του 2017. Οι ρώσοι επιστήμονες, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες στον τομέα της κυτταρολογίας, προτίθενται στην συνέχεια να ασχοληθούν με την θεραπεία της νόσου Πάρκινσον.

«Τα μεταλλαγμένα κύτταρα είναι ένα αρκετά νέο φαινόμενο στην επιστήμη. Τα ανακάλυψε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Κιότο δρ. Σινγιό Γιαμανάκα, ο οποίος βρήκε ότι τα ανθρώπινα κύτταρα έχουν μια μοναδική δυνατότητα. Συγκεκριμένα, ανακάλυψε ότι ένα κύτταρο, δηλαδή δέρματος ή αίματος ή οποιοδήποτε άλλο κύτταρο μπορεί να επιστρέψει στην αρχική του αρχέγονη μορφή και στη συνέχεια να εξελιχθεί. Από τέτοια μη διαφοροποιημένα (πολυδύναμα) βλαστοκύτταρα, μπορεί να δημιουργηθεί στην ουσία ένας οποιοσδήποτε ιστός.

Για παράδειγμα, από ινοβλάστες δέρματος μπορεί να καλλιεργηθεί αμφιβληστροειδής χιτώνας. Μια τέτοια χειρουργική επέμβαση, μεταμόσχευσης αμφιβληστροειδούς ιστού που θα έχει ‘παραχθεί', θα καταστήσει δυνατή την θεραπεία ασθενών που χάνουν την όραση τους, εξαιτίας της μυϊκής δυστροφίας, μια ασθένειας που συνιστά μια από τις πιο συχνές αιτίες τύφλωσης ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών» λέει ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Κέντρου Κλινικοεργαστηριακής και εργαστηριακής ιατρικής Βαντίμ Γκοβορούν.

Οι επιστήμονες του Εργαστηρίου κυτταρικής βιολογίας, θεωρούν, όπως γράφει η «Ισβέστια», ότι για μετάλλαξη προσφέρονται περισσότερο τα κύτταρα του δέρματος, επειδή η λήψη δέρματος σχεδόν δεν είναι τραυματική για τον ασθενή, καθώς τα κύτταρα του πολλαπλασιάζονται ταχύτατα.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου βιοϊατρικών τεχνολογιών του Ομοσπονδιακού Κέντρου Κλινικοεργαστηριακής και εργαστηριακής ιατρικής, Σεργκεί Κισιλιόφ, δηλώνει στην «Ιζβέστια», ότι σήμερα κλινικές δοκιμές μεταμόσχευσης αμφιβληστροειδούς πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Παρόμοιες κλινικές δοκιμές είχαν γίνει και στην Ιαπωνία, αλλά διεκόπησαν προσωρινά εξαιτίας κάποιων τροπολογιών που έγιναν στην σχετική νομοθεσία, αλλά προγραμματίζουν να τις συνεχίσουν εντός του 2017. Στην Ρωσία, όπως γράφει η εφημερίδα, οι επιστήμονες «περιμένουν να τεθεί σε ισχύ ο νόμος ‘'Περί βιοϊατρικών κυτταρικών προϊόντων''(από 1ης Ιανουαρίου 2017) και να ψηφισθούν οι σχετικές κανονιστικές πράξεις».

Οι πρώτοι ασθενείς στους οποίους θα γίνει μεταμόσχευση αμφιβληστροειδούς θα είναι άτομα με κληρονομική μυϊκή δυσμορφία, γράφει η «Ισβέστια». Παράλληλα επισημαίνει, ότι αν άτομα με κάποια μορφή τύφλωσης που επιδέχεται κάποιων ειδών θεραπείας, οι ασθενείς με κληρονομική μυϊκή δυσμορφία, αρχίζουν να χάνουν την όραση τους στην ηλικία των 20-30 ετών και δεν υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της.

Ο Γκοβορούν λέει επίσης στην «Ισβέστια», ότι στο Κέντρο Κλινικοεργαστηριακής και εργαστηριακής ιατρικής, έχουν καλλιεργήσει και μεταμοσχεύσει σε ζώα νευρώνες εγκεφάλου.

«Η μεταμόσχευση τους μαζί με την διαδικασία μετάλλαξης του γονιδιώματος θα συμβάλλει στην θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον» επισημαίνει η «Ισβέστια», σημειώνοντας πως «τέτοιου είδους κλινικές δοκιμές πραγματοποιούνται ήδη στον κόσμο», ενώ «στην Ρωσία θα καταστεί δυνατόν να πραγματοποιηθούν σε περίπτωση που εκδηλώσουν παρόμοιο ενδιαφέρον, εξειδικευμένα κέντρα, όπως είναι τα Ινστιτούτα νευροχειρουργικής και νευρολογίας, και αυτό μετά την ψήφιση του νόμου».

Πηγή: www.ria.ru