ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν νέα μέθοδο παραγωγής πυρηνικού καυσίμου
© Sputnik/Alexandr Kryazhev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν νέα μέθοδο παραγωγής πυρηνικού καυσίμου

Έναν νέο τρόπο παραγωγής πυρηνικού καύσιμου που είναι κατάλληλο για πυρηνικούς αντιδραστήρες και δεν υπάρχει αντίστοιχος τρόπος παγκοσμίως, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν Ρώσοι επιστήμονες της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου και του Ινστιτούτου Χημείας του παραρτήματος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πριμόριε.

«Η νέα τεχνολογία μας επιτρέπει να έχουμε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, να μειώσουμε τα στάδια παραγωγής του, χωρίς να αυξήσουμε το κόστος παραγωγής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Σχολής. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Πυρηνικής Τεχνολογίας της Σχολής Φυσικών Επιστημών και αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Ιβάν Τανανάγιεφ, το κύριο είδος καυσίμου που χρησιμοποιείται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες είναι το εμπλουτισμένο ουράνιο ή το μικτό οξείδιο, σε μορφή μικρών ταμπλετών (κυλίνδρων pellets). Οι ταμπλέτες κατασκευάζονται από κονίαμα μέσω της διαδικασίας της κοκκοποίησης, της συμπίεσης και της σύντηξης, ενώ ακολουθεί η διαδικασία ελέγχου της ποιότητας και του μεγέθους των ταμπλετών.

Η εναλλακτική μέθοδος παραγωγής που προτείνουν οι Ρώσοι επιστήμονες από το Πριμόριε βασίζεται στην μεταλλουργία κόνεων, που είναι η πυρροσυσσωμάτωση (electropulse) υπό πίεση.

«Βασική ιδέα της δικής μας μεθόδου είναι πυράκτωση με ηλεκτρικό ρεύμα, που διέρχεται μέσω μιας μήτρας στην οποία έχει τοποθετηθεί κόνις. Σ' αυτές τις συνθήκες στο καύσιμο ουρανίου-οξειδίου επιδρά ένα ισχυρό ηλεκτρικό φορτίο και η μηχανική πίεση», διευκρινίζει ο κ. Τανανάγιεφ.

Κύριο πλεονέκτημα της νέας μεθόδου παραγωγής είναι η συντόμευση του χρόνου παραγωγής και η βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος.

Παράλληλα, ταμπλέτες καυσίμου μπορούμε να δημιουργήσουμε από διοξείδιο του ουρανίου, το οποίο δεν χρησιμοποιείται στην συνήθη τεχνολογία. Όπως λένε οι Ρώσοι φυσικοί η προτεινόμενη μέθοδος παραγωγής μπορεί να προσαρμοσθεί σε παραγωγική κλίμακα, χάρη στο χαμηλό κόστος παραγωγής ανά μονάδα προϊόντος (έως δέκα δολάρια). Για την νέα αυτή μέθοδο έδειξε ενδιαφέρον το εργοστάσιο «Μαγιάκ» που βρίσκεται στο Οζέρσκ και είναι η μοναδική μονάδα στην Ρωσία που ασχολείται με την επεξεργασία πυρηνικού καυσίμου. Οι επιστήμονες πάντως του Πανεπιστημίου και του Ινστιτούτου, προτίθενται να συνεργαστούν με την συγκεκριμένη μονάδα και να δημιουργήσουν μια πιλοτική εγκατάσταση στην οποία θα χρησιμοποιείται η πυροσυσσωμάτωση στην παραγωγή του πυρηνικού καυσίμου.

Πηγή: www.ria.ru