ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρωσικό σύστημα υποβρύχιας πλοήγησης συμβατό με το δορυφορικό σύστημα GLONASS
© Sputnik/Sergey Pyatakov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρωσικό σύστημα υποβρύχιας πλοήγησης συμβατό με το δορυφορικό σύστημα GLONASS

Ένα μοναδικό σύστημα πλοήγησης και επικοινωνίας, το οποίο παρέχει σε υποβρύχιες μη επανδρωμένες συσκευές, την δυνατότητα εντοπισμού θέσης με την βοήθεια ηχοσημαντήρων δημιούργησε το βιομηχανικό συγκρότημα «Οκεάνπριμπόρ».

Το σύστημα που φέρει την ονομασία «Ποζιτσιονέρ», θα εγκατασταθεί στον βυθό βυθό το αρκτικού κύκλου, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Ισβέστια». 

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα, το σύστημα αυτό απαρτίζεται από αυτόνομες μη επανδρωμένες υποβρύχιες συσκευές, από υδροακουστικούς ηχοσημαντήρες που διαθέτουν εξοπλισμό δορυφορικής επικοινωνίας  τύπου ‘'Gonetch-d1M"  και σύστημα εντοπισμού θέσης GLONASS. Όπως διευκρινίζει η εφημερίδα, οι υποβρύχιες αυτές ρομποτικές συσκευές  περιπολούν θαλάσσιες περιοχές σε βάθος έως 8 χιλιομέτρων, με βάση τα σήματα που λαμβάνουν από τους υπάρχοντες στον βυθό ηχοσημαντήρες. Το δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, ότι, διαθέτουν  υπερακριβείς συντεταγμένες, με τις οποίες η υποβρύχια συσκευή  αφού τις πάρει προσδιορίζει την θέση της και συνεχίζει την πορεία της, ενώ οι ηχοσημαντήρες  μεταδίδουν πληροφορίες στην επιφάνεια.      

«Τα σύστημα είναι σχεδόν εξ' ολοκλήρου έτοιμο για να λειτουργήσει και ως πρώτη περιοχή που έχει επιλεγεί για να χρησιμοποιηθεί, είναι η περιοχή του βυθού που βρίσκεται κοντά στην θαλάσσια πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου «Πιραζλόμναγια», δηλώνει ο εκπρόσωπος της βιομηχανική μονάδας «Οκεάνπριμπόρ»  Πάβελ Μαρτίσκιν. Επισημαίνει δε ότι, το συγκρότημα «Οκεανμπριμπόρ» προτίθεται να δημιουργήσει με δικά του μέσα, «ένα παγκόσμιο πληροφοριακό δικτυοκεντρικό σύστημα υποβρύχιας παρακολούθησης και παροχής υπηρεσιών των περιοχών που πραγματοποιούνται εξορύξεις πετρελαίου».    

Προσθέτει μάλιστα, ότι το βιομηχανικό συγκρότημα με παραγγελία του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου, σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα τέτοιο σύστημα για την Αρκτική στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «ινφορματίβνοστ». Η εφημερίδα «Ισβέστια» γράφει, επίσης, ότι, στο σύστημα «Ποζιτσιονέρ» θα χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι ηχοσημαντήρων: υποβρύχιοι, επιφανείας ακόμη και εν καταψύξει στον πάγο. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι το τμήμα εξοπλισμού του ηχοσημαντήρα αποτελείται από τον ραδιοπομπό, τα υδρόφωνα με όλο το σύστημα ηλεκτρικής παροχής και είναι όλα τοποθετημένα σ' ένα πλαστικό κουτί.        

Τέλος επισημαίνει ότι εκτός από τα τμήματα αυτά, στον εξοπλισμό του «περιλαμβάνεται ένας ραδιοπομπός υπερβραχέων, ένας δέκτης GLONASS, το σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας 'Gonetch-d1M"  και ο εξοπλισμός υποβρύχιας επικοινωνίας με τα ρομπότ TF". 

Πηγή: www.ria.ru