ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μονάδα θερμοκηπίων στην περιοχή των αιώνιων παγετώνων
© Sputnik/Alexey Malgavko
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μονάδα θερμοκηπίων στην περιοχή των αιώνιων παγετώνων

Ένα μοναδικό στον κόσμο συγκρότημα θερμοκηπίων δημιουργήθηκε στην περιοχή των αιώνιων παγετώνων, στη Γιακουτία. Η μοναδική αυτή μονάδα θερμοκηπίων στον κόσμο θα παράγει οπωροκηπευτικά καθ όλη την διάρκεια του έτους και θα είναι εξοπλισμένη με συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, που θα διαθέτουν αυτόματους μηχανισμούς ρύθμισης των θερμοκρασιών και του μικροκλίματος που απαιτούνται για την απρόσκοπτη παραγωγή των οπωροκηπευτικών.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για την υλοποίηση μίας εκ των επενδυτικών προτάσεων που είχε απευθύνει, το Μάιο του 2015, κυβερνητική αντιπροσωπεία της Γιακουτίας σε φορείς της επαρχίας Χοκκάιντο της Ιαπωνίας. Η πρόταση πήρε "σάρκα και οστά" και το συγκρότημα κατασκευάστηκε σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει να λειτουργεί καθ όλη την διάρκεια του έτους, η μονάδα του θερμοκηπίου είναι το πρώτο και μοναδικό έργο, που κατασκευάσθηκε σε συνθήκες εξαιρετικά ακραίων θερμοκρασιών και σε μια περιοχή παγετώνων», αναφέρει στην ανακοίνωση της η τοπική κυβέρνηση.

Ο διευθυντής του τμήματος οικονομίας, εμπορίου και βιομηχανίας της επαρχίας Χοκκάιντο Σιουχέι Κοντζίμα, ευχαρίστησε την τοπική ηγεσία για την δυνατότητα που τους δόθηκε να υλοποιήσουν ένα τόσο φιλόδοξο έργο.

Σύμφωνα με το επενδυτικό πρόγραμμα στο διάστημα 2018-2020 προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη και η τρίτη φάση της κατασκευής της θερμοκηπιακής μονάδας.

Επίσης, προβλέπεται ότι σε έκταση 80,2 στρεμμάτων στην περιοχή Τοπυλάγκινο Κιλντιάμσκι, θα δημιουργηθεί μονάδα θερμοκηπίων στα οποία θα καλλιεργούνται οπωροκηπευτικά, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί μονάδα θερμικής ενέργειας, κτιριακές εγκαταστάσεις με γραφεία, αποθήκες και βοηθητικές εγκαταστάσεις και μια μονάδας ιαπωνικής υψηλής τεχνολογίας που θα εξυπηρετεί το θερμοκήπιο καθ' όλη την διάρκεια του έτους σε μια έκταση 30,3 στρέμματα.

Η κυβέρνηση της Γιακουτίας, αναφέρει στην ανακοίνωση της «έως το 2025 η μονάδα αυτή των θερμοκηπίων στο χωριό Σιρντάχ, θα είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες των γύρω περιοχών σε κηπευτικά κατά 8%» όπως και ότι «η δημιουργία της μονάδας αυτής θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί η κατανάλωση οπωροκηπευτικών και να ενισχυθεί η διατροφική ασφάλεια στην Δημοκρατίας Σαχά(Γιακουτία) καθώς θα μειωθούν οι ποσότητες των ‘εισαγόμενων' οπωροκηπευτικών».

Πηγή: www.ria.ru