ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ελλάδα θα συμμετέχει ξανά στα προαιρετικά προγράμματα του ESA
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ANP JERRY LAMPEN
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ελλάδα θα συμμετέχει ξανά στα προαιρετικά προγράμματα του ESA

Μετά από απουσία οκτώ ετών, λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών, η Ελλάδα αποφάσισε να συμμετέχει ξανά στα προαιρετικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), διαθέτοντας το συνολικό ποσό των 8,2 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.

Αναγνωρίζοντας την αναπτυξιακή σημασία και τις δυνατότητες που δημιουργούνται για τις ομάδες των ελληνικών πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και της εγχώριας βιομηχανίας —και μετά από διαβούλευση και ενημερωτικές ημερίδες όπου καταγράφηκε το μεγάλο ενδιαφέρον πολλών ελληνικών φορέων- η χώρα μας αποφάσισε να επανέλθει στα προαιρετικά προγράμματα της ESA.

Η απόφαση αυτή —που κατατέθηκε στην υπουργική συνδιάσκεψη του Συμβουλίου της ESA στη Λουκέρνη της Ελβετίας που έγινε προ ημερών- ελήφθη, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, κατόπιν ενεργειών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για την εξεύρεση σχετικών κονδυλίων. Εξασφαλίσθηκε έτσι η συμμετοχή σε συγκεκριμένα προγράμματα, που προσφέρουν ευκαιρίες για την ενίσχυση της εθνικής διαστημικής βιομηχανίας και της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.

Αναλυτικά η κατανομή του ποσού ανά πρόγραμμα/δραστηριότητα είναι η ακόλουθη:

— Ανάπτυξη Διαστημικής Τεχνολογίας (GSTP) 2,4 εκατ. ευρώ

— Παρατήρηση Γης (Earth Observation — EOEP 5) 2,4 εκατ. ευρώ

— Τηλεπικοινωνίες και Ολοκληρωμένες Εφαρμογές (Telecom — ARTES) 2,6 εκατ. ευρώ

— Υποστήριξη Επιστήμης και Εξερεύνηση του Διαστήματος (Space Exploration — E3P) 300.000 ευρώ

— Παρακολούθηση Διαστημικής Δραστηριότητας (SSA) 200.000 ευρώ

— Ανάπτυξη Επιστημονικών Πειραμάτων (PRODEX) 300.000 ευρώ.

Η επανένταξη της Ελλάδας στα προαιρετικά προγράμματα χαιρετίσθηκε με ικανοποίηση από την ESA σε πολιτικό επίπεδο και ενίσχυσε την εικόνα της χώρας μας ως κράτος — μέλους. Εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον των εγχώριων φορέων για την συμμετοχή στα εν λόγω προγράμματα αναμένεται να είναι ευρύ και άμεσο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αντιπροσωπεία πρόκειται να προετοιμαστεί, σε συνεργασία με την ESA, με στόχο την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των διαστημικών προγραμμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ