ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρωσία: Λεωφορεία και φορτηγά χωρίς οδηγό  εντός του 2017
© Sputnik/Anton Denisov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρωσία: Λεωφορεία και φορτηγά χωρίς οδηγό εντός του 2017

Δοκιμαστικά δρομολόγια λεωφορείων και φορτηγών σε συνθήκες πραγματικής κυκλοφοριακής κίνησης θα αρχίζουν να γίνονται στην Ρωσία εντός του 2017, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκοφ, διευθυντής της πρωτοβουλίας «Νέοι επαγγελματίες» (υπάγεται στη Υπηρεσία Στρατηγικών πρωτοβουλιών), στο περιθώριο της συνεδρίασης του Εποπτικού Συμβουλίου της ΥΣΠ που πραγματοποιήθηκε στο Κρεμλίνο.

Μαζί με τα λεωφορεία θα αρχίζουν και οι δοκιμές των «νευροκασκέτων», τα οποία δεν θα αφήνουν τους οδηγούς που τα φοράνε να κοιμηθούν πάνω στο τιμόνι.

Οι δοκιμές των λεωφορείων και φορτηγών χωρίς οδηγό, σύμφωνα με τον Κ. Πεσκόφ, θα γίνουν σε δρόμους της Ρωσίας, ενδεχομένως στη εθνική οδό Μόσχας —Αγίας Πετρούπολης και στο Ταταρστάν.

Ο ίδιος τόνισε ότι, αποφασίστηκε να διατεθούν κονδύλια για πειραματικές έρευνες στον τομέα της νευροτεχνολογίας, με στόχο την κατασκευή συσκευών για άτομα που πάσχουν από διάφορες μορφές παράλυσης, και συγκεκριμένα βιονικά τεχνητά μέλη, εξωσκελετικά συστήματα κ.α. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μερικά από τα προϊόντα αυτά προηγμένης τεχνολογίας, όπως ένα παιδικό αυτοκίνητο χωρίς οδηγό και το «νευροκασκέτο» άρχισαν να διατίθενται στην αγορά.

Αναφερόμενος στο «νευροκασκέτο», είπε ότι πρόκειται για ένα ‘συνηθισμένο' καπελάκι, το οποίο προφυλάσσει τον οδηγό που ταξιδεύει, από το να κοιμηθεί πάνω στο τιμόνι. Αυτό το επιτυγχάνει αναλύοντας τον εγκεφαλικό ρυθμό, ο οποίος μόλις φθάσει στο σημείο εκείνο που υποδηλώνει ότι ο οδηγός τείνει να κοιμηθεί, αρχίζει να εκπέμπει σήματα, είτε ειδικά σήματα δόνησης μέσω ενός μπρασελέ που φοράει ο οδηγός είτε έντονα σήματα φωτός, με αποτέλεσμα να ξυπνάει.

Πηγή: www.ria.ru