ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πούτιν: τα ανδραγαθήματα, η πιο σημαντική αρετή του ρωσικού λαού
© Sputnik/Michael Klimentyev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πούτιν: τα ανδραγαθήματα, η πιο σημαντική αρετή του ρωσικού λαού

Η ανδρεία και τα ανδραγαθήματα ήταν και εξακολουθούν να είναι οι πιο σημαντικές αρετές του εθνικού χαρακτήρα του ρωσικού λαού, δήλωσε  ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της επίσημης δεξίωσης που δόθηκε, στις 9 Δεκεμβρίου στο Κρεμλίν,ο προς τιμήν των Ηρώων της Πατρίδας.

Ο Ρώσος  πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του: «Σήμερα, η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα των Ηρώων της Πατρίδας, τιμά εκείνους που τους αξίζουν οι  ανώτατες διακρίσεις της χώρας μας —τα χρυσά αστέρια, τα παράσημα της Δόξας, του Αγίου Γεωργίου- τα ανδραγαθήματα των οποίων είναι σύμβολα  ανιδιοτέλειας, ψυχικού σθένους και πίστης προς την Πατρίδα. Η Ρωσία είναι υπερήφανη για τους ήρωές της, και μάλιστα όλων ιστορικών εποχών και όλων των γενεών. Είναι υπερήφανη για σας, για όλους εκείνους που παρευρίσκονται, σήμερα, αυτή την πανηγυρική ημέρα, εδώ σ΄ αυτήν την θρυλική αίθουσα του  Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο. Στους τοίχους τής, απεικονίζεται η  ιστορία της ανδρείας και της αυτοθυσίας των προγόνων μας. Η ανδρεία και τα ανδραγαθήματα τους ήσαν και εξακολουθούν να είναι οι πιο σημαντικές αρετές του εθνικού χαρακτήρα του ρωσικού λαού».

Αναφερόμενος στην ''φύση'' των ανδραγαθημάτων, ο ρώσος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Οι άνθρωποι δεν κάνουν ανδραγαθήματα για να πάρουν μετάλλια και τα παράσημα. Οι άνθρωποι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να σώσουν τους άλλους, εκπληρώνουν μέχρι τέλους το στρατιωτικό τους καθήκον, το υπηρεσιακό τους καθήκον, το καθήκον τους ως πολίτες, επιδεικνύοντας μια αληθινή γενναιοδωρία, βούληση και  αποφασιστικότητα».

Η Ημέρα της  Πατρίδας, γιορτάζεται στη Ρωσία, στις 9 Δεκεμβρίου, μετά τις τροπολογίες που έγιναν στον νόμο «Περί ημερών στρατιωτικής δόξας και επετείων μνήμης της Ρωσίας», οι οποίες ψηφίσθηκαν τον Φεβρουάριο του 2007. Η παράδοση αυτή της απονομής τιμών στους ήρωες της Πατρίδας ανανεώθηκε με εντολή του Ρώσου προέδρου  το 2013.

Μέχρι το 1917, την ημέρα αυτή (σ.σ.την 26η Νοεμβρίου σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο), στην Ρωσία είχε καθιερωθεί η εορτή  του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου. Η αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β'  είχε καθιερώσει το παράσημο του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου το 1769 ως την ανώτατη τιμητική διάκριση που απονέμετο σε εκείνους που είχαν επιδείξει ανδρεία και γενναιότητα κατά την διάρκεια της μάχης. Ο θεσμός της απονομής της ανώτατης αυτής στρατιωτικής διάκρισης, επανήλθε εκ νέου στην Ρωσία το 2000.

Πηγή: www.ria.ru