ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δράσεις για την ανάδειξη της αρχαίας ελληνικής πόλης του Παντικαπαίου
© Sputnik/Mikhail Mokrushin
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράσεις για την ανάδειξη της αρχαίας ελληνικής πόλης του Παντικαπαίου

Η γενική διευθύντρια του Ιστορικού και Πολιτιστικού Μουσείου  προστατευόμενης φύσης της Ανατολικής Κριμαίας Τατιάνα Ουμρίχινα, πρότεινε οι χώροι των ερειπίων της αρχαίας πόλης Παντικάπαιον, που είναι σήμερα η πόλη Κερτς, να γίνουν μουσειακοί αρχαιολογικοί χώροι.  

Η κ. Ουμρίχινα, μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, στο κέντρο τύπου του Διεθνούς Ειδησεογραφικού πρακτορείου «Η Ρωσία Σήμερα», είπε ότι «εάν μετατρέψουμε το Παντικάπαιον σε μουσειακό αρχαιολογικό χώρο, δεν θα υστερούμε της πόλης των Αθηνών, παρότι την πόλη αυτή, την  σημαντική πρέπει ακόμη να την βρούμε». 

Η κ. Ουμρίχινα, είπε επίσης ότι με εντολή του ρώσου προέδρου, θα διατεθούν για έργα ανακατασκευής και συντήρησης της σκάλας στο όρος Μιθριδάτη, 1,5 δισεκατομμύρια ρούβλια. 

Το Παντικάπαιον ήταν μια σημαντική αρχαιοελληνική πόλη και λιμένας στην Ταυρική (Ταυρική Χερσόνησο), που βρίσκεται στις παρυφές του Όρου Μιθριδάτη, στη δυτική πλευρά του Κιμμέριου Βόσπορου στην έξοδο της λίμνης Μαιώτιδος (σημερινή Αζοφική θάλασσα), εκεί που σήμερα είναι η πόλη Κερτς. Κατά την περίοδο της ακμής της, η πόλη εκτείνονταν σε μια έκταση 1000 στρεμμάτων. Ιδρυτές της πόλης θεωρούνται οι Μιλήσιοι κατά τον ύστερο 7ο και  6ο αιώνα π.Χ. Στον θεό Απόλλωνα ο οποίος ήταν προστάτης της πόλης, ήταν αφιερωμένος ο κύριος ναός της  ακροπόλεως. Σήμερα τα ερείπια της αρχαίας αυτής πόλης θεωρούνται ένα από τα αξιοθέατα της πόλης Κερτς.  

Πηγή: www.ria.ru