ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδελφοποίηση της Λάρισας με την Ανάπα
© ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αδελφοποίηση της Λάρισας με την Ανάπα

Το Σάββατο ελληνορωσικό φόρουμ με την παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη

του ανταποκριτή μας Ηλ. Σκυλλάκου

Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης υπέγραψαν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και ο δήμαρχος της ρωσικής πόλης Ανάπα, Σεργκέγιεβ Σεργκέι.

Ο δήμαρχος Λάρισας μίλησε για τις σχέσεις των δύο χωρών, λέγοντας πως είναι εμφανείς οι σχέσεις που αναπτύσσονται, γιατί «το επιβεβαιώνουν οι συζητήσεις των ηγετών των δύο χωρών, οι διακρατικές συμφωνίες και οι δράσεις που αναπτύχθηκαν το 2016»

Ο δήμαρχος Λαρισαίων, τόνισε πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ιδιαίτερη ικανότητα να εργαστεί για την ειρήνη και την φιλία των δύο λαών «γιατί έχουμε την δυνατότητα να φέρουμε πιο κοντά τις τοπικές κοινωνίες», ενώ έκανε μια ιστορική αναδρομή, λέγοντας πως στη ρωσική πόλη υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο.

«Οι δύο χώρες έχουμε ιστορικούς δεσμούς, από την αρχαιότητα, με τις γνωστές ελληνικές αποικίες στα παράλια του Ευξείνου πόντου. Σχέσεις που αναπτύχθηκαν ακόμα περισσότερο και με την ελληνική επανάσταση του 1821, αλλά και μετά την εγκατάσταση Ποντίων της Μ. Ασίας στα παράλια του Ευξείνου Πόντου. Μας συνδέουν κοινοί αγώνες του λαού μας κατά του ναζισμού στο Β' παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και οι αγώνες για την δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη» είπε ο κ. Καλογιάννης, ενώ συμπλήρωσε πως «με την αδελφοποίηση θα επιδιώξουμε μια μακροχρόνια συνεργασία, στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στις παραδόσεις, στον τουρισμό, στην τοπική οικονομία»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της ρωσικής πόλης Ανάπα, Σεργκέγιεβ Σεργκέι, τόνισε πως υπάρχουν πολύ μακρινοί δεσμοί μεταξύ των λαών μας από την αρχαιότητα, καθώς στην περιοχή υπήρχε η αρχαία ελληνική πόλη Γοργιππία.

Ο Ρώσος δήμαρχος παρουσίασε την σύγχρονη πόλη Ανάπα και την σχέση της με τον τουρισμό, καθώς όπως ειπώθηκε, «η πόλη θεωρείται θέρετρο, αφού κάθε χρόνο φιλοξενεί πάνω από 4.000.000 τουρίστες»

Να σημειωθεί πως η πόλη Ανάπα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι η μοναδική πόλη της Ρωσίας που διαθέτει παραλία 40 χλμ. αμμουδιάς, με 400 ξενοδοχειακές μονάδες, με αποτέλεσμα να έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Τέλος, ο κ. Σεργκέγιεβ είπε πως «την Ανάπα δεν μπορεί κανείς να την φανταστεί χωρίς την ελληνική κοινότητα, καθώς είναι πλούσια σε παραδόσεις», ενώ υποσχέθηκε πως με την υπογραφή της αδελφοποίησης των δύο πόλεων θα υπάρξει μια μακροχρόνια συνεργασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ