ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρωσικό εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα πέρασε επιτυχώς τις κλινικές δοκιμές
© Sputnik/Valery Melnikov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρωσικό εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα πέρασε επιτυχώς τις κλινικές δοκιμές

«Το εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα πέρασε επιτυχώς τις κλινικές δοκιμές και προετοιμάζονται τα σχετικά έγγραφα για την κατοχύρωση του» δήλωσε η διευθύντρια του οργανισμού Rospotrebnadzor* Άννα Ποπόβα.

Πρόσφατα, ο Rospotrebnadzor είχε ανακοινώσει ότι η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά του ιού Έμπολα θα ολοκληρωθεί έως τις 8 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η κατάθεση των σχετικών εγγράφων για την έγκριση του ιατρικού σκευάσματος, είχε διευκρινίσει ο οργανισμός.

Τον περασμένο Μαΐο, η κ. Πόποβα είχε ανακοινώσει ότι, το εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα που αναπτύχθηκε στο Κέντρο της Ιολογίας και βιοτεχνολογία «Βέκτορ» του Νοβοσιμπίρσκ έχει περάσει την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών. Σ' αυτή τη φάση, το εμβόλιο δοκιμάσθηκε σε 60 εθελοντές, με θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με την κ. Ποπόβα, αυτό το εμβόλιο μπορούν να το κάνουν, μέλη του ιατρικού προσωπικού που περιθάλπει ασθενείς φορείς του ιού, άτομα που εργάζονται σε περιοχές όπου υπάρχουν εστίες του ιού, άτομα που έρχονται σε επαφή με φορείς και κινδυνεύουν να μολυνθούν άμεσα από τον ιό.

Η νόσος προκαλείται από τον ιό Ebola, είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει τον άνθρωπο και μερικά είδη ζώψν. Η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, έπληξε κυρίως τρεις χώρες: την Γουινέα, την Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

Πηγή: www.ria.ru

*Rospotrebnadzor: (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου στον τομέα Προστασίας του Καταναλωτή και της Ευημερίας του Πολίτη).