ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρωσία: Νέο παγκόσμιο ρεκόρ συμπίεσης υλικών
© Sputnik/Aleksandr Kyazhev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρωσία: Νέο παγκόσμιο ρεκόρ συμπίεσης υλικών

Πίεση 100 εκατομμυρίων ατμοσφαιρών, που συνιστά νέο παγκόσμιο ρεκόρ πέτυχαν Ρώσοι επιστήμονες του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών και του Επιστημονικού και Ερευνητικού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Φυσικής, (που βρίσκεται στο Σαρόφ της περιοχής του Νίζνι Νόβγκοραντ) σε συνεργασία με επιστήμονες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο διευθυντής του Κέντρου πυρηνικών Ερευνών και ακαδημαϊκός Ράντι Ιλγκάγιεφ, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, λέγοντας ότι «στις 13 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, πραγματοποιήσαμε ένα πείραμα συμπίεσης του δευτερίου, πετύχαμε ένα νέο ρεκόρ, το οποίο αναμφίβολα ανήκει στη χώρα μας».

Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε επίσης στους επιστήμονες του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών, όταν είχαν επιτύχει να ασκήσουν πιέσεις σε πλάσμα ηλίου και δευτερίου, που έφθαναν τις 50 εκατομμύρια ατμόσφαιρες.

Η μελέτη των ιδιοτήτων της ύλης υπό ακραίες συνθήκες, που δημιουργούνται υπό την επίδραση των υπερ-υψηλών πιέσεων και θερμοκρασιών, συνιστά μια από τις υποσχόμενες ερευνητικές κατευθύνσεις. Τα αποτελέσματα των ερευνών στον τομέα αυτό είναι σημαντικά για τους τομείς εκείνους που σχετίζονται με την ενέργεια, την ηλεκτροφυσική και την φυσική υψηλών ενεργειών. Χρησιμοποιούνται επίσης στην σύνθεση των υπέρσκληρων υλικών, την συγκόλληση και ενίσχυση των υλικών, όπως και στην δημιουργία προστατευτικής ασπίδας σε διαστημικές συσκευές. Επιπλέον, η μελέτη των ακραίων καταστάσεων της ύλης θα προσφέρει την δυνατότητα στους επιστήμονες να προσομοιώνουν τις διαδικασίες που συντελούνται στα έγκατα των πλανητών και των γιγάντων-πλανητών.

Πηγή: www.ria.ru