ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δόκτωρ Λίζα: «Ποτέ δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουμε ζωντανοί, επειδή ο πόλεμος είναι η κόλαση επί της γης»
© Sputnik/Kirill Kalinnikov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δόκτωρ Λίζα: «Ποτέ δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουμε ζωντανοί, επειδή ο πόλεμος είναι η κόλαση επί της γης»

Η Ελιζαβέτα Γκλίνκα, ήταν γιατρός και μια από τους 92 επιβαίνοντες στο μοιραίο Τουπόλεφ —154 που συνετρίβη στην Μαύρη Θάλασσα την ημέρα των Χριστουγέννων. Η «Δόκτωρ Λίζα» όπως την ήξεραν όλοι στην Ρωσία, έγινε ιδιαίτερα γνωστή στην πατρίδα της για τον μεγάλο κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο, όπως και για την δράση της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήταν γιατρός εντατικολόγος και παρηγορητικής φροντίδας, αλλά κατά γενική ομολογία, ήταν γιατρός «άνθρωπος».

Στην μοιραία της αυτή πτήση, συνόδευε τα φορτία με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία, που ήταν κυρίως ιατροφαρμακευτικό υλικό για το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λαττάκειας. Συγκεκριμένα φάρμακα για τους καρκινοπαθείς, για να τα νεογέννητα, ιατρικά μηχανήματα, καθώς λόγω των κυρώσεων και του πολέμου ήταν δύσκολο να φθάσουν εκεί.

Η Δόκτωρ Λίζα, ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στην ιατρική κοινότητα. Οι συνάδελφοι της γιατροί, αλλά και ο κόσμος γενικότερα την εκτιμούσε για την δράση της στον ανθρωπιστικό τομέα και τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ίδια είχε ιδρύσει το Ίδρυμα «Δίκαια βοήθεια», το οποίο συνέδραμε αστέγους, βαριά ασθενείς, μοναχικούς συνταξιούχους και αναπήρους που δεν είχαν στέγη και δεν μπορούσαν να επιβιώσουν μόνοι τους.

Η Ελιζαμπέτα Γκλίνκα, είχε τιμηθεί αρκετές φορές για την φιλανθρωπική της δράση αλλά και για την δράση της στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης Γκαλίνα Καρελόβαγια, οι τιμητικές διακρίσεις δεν την συγκινούσαν ιδιαίτερα, καθώς «ζούσε και δούλευε, πιστεύοντας ακλόνητα, στην δύναμη του καλού»

Η δόκτωρ Λιζα ήταν μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρά των πρόεδρο της Ρωσίας.¨Όπως δήλωσε μάλιστα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μιχαήλ Φιοντότοφ, με τη επιμονή της κατάφερνε στην κυριολεξία να αποσπά από τους περιφερειάρχες κονδύλια, για να βοηθήσει, οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία και ορφανοτροφεία, ενώ μαζί με άλλα μέλη της επιτροπής επισκέπτονταν διαρκώς διάφορα σωφρονιστικά ιδρύματα σε όλη την χώρα για να βοηθήσει όσους χρειάζονταν βοήθεια.

Εφέτος η Ελιζαβέτα Γκλίνκα τιμήθηκε με κρατικό βραβείο για την μεγάλη δράση της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην επίσημη μάλιστα τελετή που είχε γίνει στο Κρεμλίνο είχε πει χαρακτηριστικά «Ποτέ δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουμε ζωντανοί, επειδή ο πόλεμος είναι η κόλαση επί της γης. Ξέρω τις λέω. Αλλά πιστεύουμε ότι, το καλό, η συμπόνια και η φιλανθρωπία, είναι πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε όπλο».

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr