ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένα ξεχωριστό παιδικό μουσείο
© ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα ξεχωριστό παιδικό μουσείο

Τρένα, λούτρινα ζωάκια, παλιά επιτραπέζια, ποδήλατα, κούκλες μαζί με τα κουκλόσπιτα τους, είναι ορισμένα μόνο από τα περίπου 1.000 παιχνίδια, που μπορούν να δουν οι επισκέπτες στο "Σπίτι του Αϊ Βασίλη", που στήθηκε στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα χριστουγεννιάτικο παιδικό μουσείο που θα λειτουργεί έως τις 8 Ιανουαρίου 2017 στο ιστορικό κτήριο των Προσκόπων, επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου 1Α, δίπλα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Εμπνευστής της ιδέας για τη δημιουργία αυτού του χριστουγεννιάτικου παιδικού μουσείου είναι ο Γιώργος Καράογλου, ο οποίος και στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει σε αρκετές περιοχές της χώρας εκθέσεις παλιών παιχνιδιών.

"Εδώ και 30 χρόνια σκεφτόμουν τι ωραίο παιδικό χωριό θα μπορούσε να γίνει στο ιστορικό κτήριο των Προσκόπων. Έκανα την πρόταση στους προσκόπους, τους άρεσε η ιδέα και δημιουργήσαμε το "Σπίτι του Αϊ Βασίλη", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ — ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 fm", ο κ.Καράογλου.

'Ολα τα παιχνίδια που υπάρχουν στο μουσείο είναι από την προσωπική συλλογή του κ.Καράογλου και ανέρχονται σε περισσότερα από 1.000. Ορισμένα από αυτά είναι ιδιαίτερα παλιά, από τις δεκαετίες του ‘30, του ‘50 και του ‘60.

Η έκθεση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ταξιδέψουν στην ιστορία μέσα από παιχνίδια που άντεξαν στο χρόνο, που άλλοτε συντρόφευαν μικρά παιδιά ή παιχνίδια που επιβίωσαν από πολέμους και καταστροφές και έγιναν συλλεκτικά.

Επιπλέον, σε όλη τη διάρκεια των γιορτών στο κτήριο των Προσκόπων θα στήνονται μικρές παραστάσεις με ξυλοπόδαρους, ακροβάτες, ζογκλέρ, με ξεχωριστές μουσικές και χορούς.

Το χριστουγεννιάτικο παιδικό μουσείο θα λειτουργεί έως τις 8 Ιανουαρίου 2017 με ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ.Καράογλου, μετά τις γιορτές υπάρχει η σκέψη να μετατραπεί ο χώρος και να λειτουργεί ως παιδικό μουσείο για επισκέψεις μαθητών από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Α.Καρυπίδου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ