ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Γελένα Ισινμπάγιεβα
© Sputnik/Anton Denisov
ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Γελένα Ισινμπάγιεβα

Όταν η Γελένα ήταν πέντε ετών και η αδελφή της Ίνα τεσσάρων, οι γονείς τους, αποφάσισαν να τις στείλουν σε αθλητικό σχολείο, όπου και ασχολήθηκαν με τη ρυθμική γυμναστική. Η Γελένα, όταν ήταν 15 ετών, αποβλήθηκε από το σχολείο που προετοιμάζει αθλητές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού, θεωρήθηκε ότι δεν είχε προοπτικές. Τότε, ο προπονητής της, Αλεξάντρ Λισοβόι, αφού είδε στην τηλεόραση την  εμφάνιση της στο άλμα επί κοντώ, την έδειξε στον προπονητή στίβου Εβγκένι Τροφίμοβ. Έξι μήνες μετά, το 1998, η Γελένα Ισινμπάγιεβα, κέρδισε στους Παγκόσμιους αγώνες νέων στη Μόσχα ξεπερνώντας τα 4,00 μ.  Τον επόμενο χρόνο κέρδισε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ στους νέους — 4,10μ. Τον ίδιο ακριβώς χρόνο κατέκτησε την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων.

© Sputnik/

Το 2000, η 18χρονη Ρωσίδα έγινε ξανά παγκόσμια πρωταθλήτρια νέων, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ νέων- 4,20 μ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ,  όπου οι γυναίκες για πρώτη φορά στην ιστορία κέρδισαν ολυμπιακά μετάλλια στο άλμα επί κοντώ, η Γελένα στα προκριματικά δεν μπόρεσε να κάνει ούτε μια έγκυρη προσπάθεια και δεν προκρίθηκε στους τελικούς (για την πρόκριση στους τελικούς έπρεπε οπωσδήποτε να ξεπεράσουν τα 4,30 μ). Πρωταθλήτρια στο Σίδνεϊ αναδείχθηκε η τότε κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Στέισι Ντραγκίλα με άλμα πάνω από τα 4,60 μ (μόλις 3 εκ. λιγότερο από το παγκόσμιο ρεκόρ). Το ασημένιο κατέκτησε  η Τατιάνα Γκριγκορίεβα, που εκπροσώπησε την Αυστραλία (4,55 μ).

Το 2003 στο πρωτάθλημα Ευρώπης στην κατηγορία των αθλητών κάτω των 23 ετών  κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με άλμα πάνω από τα 4,65 μ.

30 Ιουλίου 2008, στο επόμενο μίτινγκ του σούπερ γκραν-πρι στο Μονακό η Ισινμπάγιεβα κατέρριψε ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ — 5,04 μ, ξεπερνώντας το προηγούμενο κατά 1 εκ. Με αφορμή το επίτευγμά της, η αθλήτρια δήλωσε: «Μένω στο Μονακό. Ήταν αγώνες σε οικείο έδαφος, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί κίνητρο». 

18 Αυγούστου 2008, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, σημειώνοντας διαδοχικά, αρχικά, ολυμπιακό (4,95 μ), και στη συνέχεια παγκόσμιο (5,05 μ) ρεκόρ.

Η Γελένα είναι η καλύτερη αθλήτρια του κόσμου για το 2007 και το 2009 σύμφωνα με την Παγκόσμια Αθλητική Ακαδημία Laureus.

10 Απριλίου 2010, μετά την ατυχή εμφάνιση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Ντόχα η Γελένα αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα στην καριέρα της επ' αόριστον.

© Sputnik/Anton Denisov

6 Φεβρουαρίου 2011, στο τουρνουά «ρωσικός χειμώνας» μετά την ενός χρόνου παύση στην καριέρα της, η Γελένα Ισινμπάγιεβα βγήκε στο στάδιο και, πιάνοντας το ύψος των 4,81 μ, κέρδισε τον αγώνα με το καλύτερο αποτέλεσμα της χρονιάς στον κόσμο.

18 Μαϊου 2013, έγινε νικήτρια στο Shanghai Golden Grand Prix ξεπερνώντας τα 4,70 μ.

13 Αυγούστου 2013, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Μόσχα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, με άλμα στα 4,89 μ.

Πριν το παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2013 η Γελένα Ισινμπάγιεβα δήλωνε επανειλημμένα, ότι, μετά από αυτήν την εμφάνιση σκοπεύει να διακόψει προσωρινά ή ακόμη και να τερματίσει την αθλητική της καριέρα. Αφορμή γι αυτή τη δήλωση ήταν η επιθυμία της Γελένας να γίνει μητέρα. Ωστόσο, αμέσως μετά τη νίκη της στο πρωτάθλημα  με επίδοση μακριά από το ρεκόρ, ο προπονητής Εβγκένι Τροφίμοβ ανακοίνωσε την προγραμματισμένη συμμετοχή της Γελένα σε μερικούς εμπορικούς αγώνες, και η Γελένα την ενδεχόμενη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. 

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr